3 min. čitanja

POTRES POD MOREM Pet ronioca zateklo se na par km od epicentra: “Kao da ste ispod velikog trajekta!”

POTRES POD MOREM Pet ronioca zateklo se na par km od epicentra: “Kao da ste ispod velikog trajekta!”
Foto: Vedran Dorušić

NOVALJA – Usred redovitog istraživačkog ronjenja, našeg suradnika Vedrana Dorušića sa svojom ekipom iz Ronilačkog centra Foka, danas je zatekao snažan potres – pod morem! Iskustvo, kakvo je doista malo tko imao priliku ili nepriliku doživjeti, ispričao je za Morski HR.

Vedran Dorušić

Danas je opalio potres blizu Posedarja, a sreća je htjela da se nas 5 nađe u podmorju otoka Paga u tom trenutku.

Naime u tijeku je arheološko istraživanja u uvali Sv Nikola a i jedan profesionalni tečaj. Kako smo svi tu a nitko nije s Paga, odlučili smo se ujutro popeti na Sv Vid i zapaliti svijeću za sve naše. Nakon toga plan nas vodi u uvalu Slatinu na nalazište tegula i imbreksa. Ta lokacija je blizu Stare Novalje ali gleda na Velebit, recimo 30 kilometara od epicentra, Ideja se rodila jer nam je nedjelja i k tome još blagdan svih svetih bio slobodan na istraživanju ( ne ronimo ).

Foto: Vedran Dorušić

Stoga smo to iskoristili da idemo roniti na ovu lokaciju. U sve smo spojili jedan Divemster tečaj. Naime na DM tečaju kandidat mora voditi „zločeste” ronioce na realno ronjenje i da je grupa ipak malo veća. I to je bio scenarij, Daniel Parlov ( kandidat za DM ) vodi ronjenje, Dino Taras ( AMZD ) će pregledati teren, slikati. Nikolina Ćuk ( studentica arheologije) postavlja mjerke za slikanje, Almoš Boroš je instruktor koji sve nadgleda a ja sam zločesti ronilac.

I krenemo mi to fino provoditi. Kako se uvijek i dogodi kandidat sam proizvodi probleme da instruktori ne moraju, uzima bocu na samo 100 bara, zatim ronilačka bova lagano otpliva jer je konop za usidriti ju prekratak. Ali ronjenje ide i rješava se problem po problem. U jednom trenutku sam ja zločesti ronilac, malo dublje i malo dalje, sve se trese. Prvi moment idea je da je nekom u potpunosti probio ventil, gledamo se svi su mirni, gledaju jedni druge i sve je OK. Ali i dalje trese i ne prestaje. Misao druga potres. Osjećaj je kao da ste ispod velikog trajekta ali nije mogao doći bez da smo ga čuli. Ronimo dalje radimo sve što smo dogovorili, plus neke zločestoće.

Foto: Vedran Dorušić

Izranjamo i pričamo što je bilo. I potres je svima prva asocijacija. Danijel ima na mobitelu aplikaciju, jer je proživio potres u Zagrebu. U vali srećemo jednog čovjeka koji ide u ribe, pitamo je l’ bio potres ? Ne zna. Gledamo mobitele i svi smo dobili poruke – jesi ok. Je l’ to bilo na Pagu ? Potres ? I naravno nama je to super, doživjeli smo potres pod morem. Svima na je to super i zapravo smo jako veseli.

Bilo je zapravo čudno, nikako strašno ali impresivno. Nitko se nije uplašio ali svi su prvo poslije izrona pričali o tome. Naravno poslije smo zvali sve da im javimo da smo ronili za vrijeme potresa.

Vedran Dorušić

PROČITAJTE JOŠ:

Snažan potres kod Zadra – Osjetio se u cijeloj Dalmaciji!
CASKA Arheološki biser između smetlišta i Zrća
PROJEKT STRATON Održivi razvoj – održivo istraživanje nalazišta Letavica
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.