2 min. čitanja

Utvrđen identitet muškarca koji je tijekom gašenja požara na Čiovu koristio dron

Utvrđen identitet muškarca koji je tijekom gašenja požara na Čiovu koristio dron
Foto: Youtube / Screenshot / Ilustracija

TROGIR - Policijski službenici Policijske postaje Trogir proveli su istraživanje vezano događaja tijekom gašenja požara koji je izbio na području Žednog, na otoku Čiovu. Naime, tijekom gašenja požara uočeno je da iznad požarišta, u zračnom prostoru kojeg su koristili kanaderi za prelet i gašenje požara, netko upravlja dronom i snima područje. Policijski službenici u suradnji s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo, započeli su kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo otkrivanjem identiteta i pronalaskom osobe koja je kritične prigode upravljala dronom.

Provedenim istraživanjem prikupljeni su dokazi iz kojih je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 25-godišnji hrvatski državljanin ostvario obilježja  prekršaja iz čl. 13. st. 2, kažnjivo po čl. 156. st. 1. t. 1. Zakona o zračnom prometu, na način da je 27. srpnja 2023. godine oko 16,30 sati  na području mjesta Žedno na otoku Čiovu,  za vrijeme trajanja  intervencije hitnih službi, odnosno, za vrijeme leta zrakoplova- kanadera, koji su sudjelovali u gašenju požara na otoku Čiovu,  bez odobrenja nadležnog tijela ili službe upravljao bespilotnom letjelicom - dronom unutar navedenog područja, dakle upravljao zrakoplovom suprotno uvjetima, načinu, pravilima i postupcima letenja zrakoplova  utvrđenima propisom Zakona o zračnom prometu i EU propisima.

Pokretanje prekršajnog postupka za ovaj prekršaj u nadležnosti je Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, radi čega je Policijska postaja Trogir dostavila Obavijest o počinjenom prekršaju, zajedno s prikupljenim dokazima, kako bi se proveo postupak i sankcioniralo počinitelja.

Splitska policija još jednom građanima želi skrenuti pozornost na zabranu korištenja drona i snimanja požarišta za vrijeme dok traje gašenje. Naime, ovakva ponašanja ne samo što su zabranjena, već su izuzetno opasna za osobe koje sudjeluju u gašenju, kako na zemlji, tako i u zraku. Nemojte svojim neodgovornim i lakomislenim ponašanjem dodatno ugroziti pripadnike žurnih službi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ovo su posljedice požara na Čiovu
TROGIR/ČIOVO - Trogirski fotograf Antonio Miše objavio je snimke iz zraka koje pokazuju katastrofalne posljedice požara na otoku Čiovu. Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, izgorječa je ukupna površina od 555 hektara! Na intervenciji gašenja požara sudjeluje oko 152 vatrogasaca sa 41 vatr…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.