3 min. čitanja

UTVRDA BATERIJA Transformacija putem digitalnih tehnologija u turističku atrakciju

UTVRDA BATERIJA Transformacija putem digitalnih tehnologija u turističku atrakciju
Foto: Filip Bubalo

MILNA - Transformacija lokalne znamenitosti kao što je Utvrda „Baterija“ putem digitalnih tehnologija u turističku atrakciju koja se može istraživati u virtualnom okruženju, bez utjecaja na okoliš uz promociju lokalne maritimne baštine, poznate po tradiciji brodogradnje i ribolova, otvara jedno sasvim novo poglavlje u interpretaciji svega onog što nudi Milna i otok Brač.

Na Natječaju za financiranje projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine, projekt  „Digitalna transformacija utvrde Baterija“, Obrta za istraživanje i savjetovanje Drugi Otok iz Splita u suradnji s TZ Milna, prihvaćen je i ocijenjen pozitivno.

Naime, Baterija je smještena na rtu Zaglav i jedna je od dislociranih dijelova budućeg Maritimnog Centra kojim se želi interpretirati prebogata pomorska baština Milne, temeljena na ribarstvu i tradicionalnoj brodogradnji. Kako se utvrda nalazi na teritoriju Općine Milna (vlasništvo RH), želja je svih uključenih u projekt podrobnije istražiti ovu utvrdu, valorizirati je i tako promovirati maritimnu baštinu, a za koju TZ Milna već ima pripremljen projekt.

Trenutno znanstvena istraživanja o „Bateriji“ provodi naš istaknuti znanstvenik i nekadašnji ravnatelj Konzervatorskog zavoda Split - dr. sc. Josip Belamarić. Kako je projektom splitsko dalmatinske županije „Pomorsko je dobro”, zacrtan put ka promociji zaštiti i revitalizacija pomorske baštine, od kojih je Baterija jedna od reprezentativnijih na ovom dijelu Jadrana, tako se utvrda i nalazi u rubrici fokus na web stranicama projekta.

Stoga ovaj projekt „Digitalne transformacije utvrde Baterija“, najbolje korespondira s ciljevima projekta „Pomorsko je dobro“, jer se digitalnom transformacijom ovog kulturnog dobra od nemjerljive važnosti, otvaraju mogućnosti ne samo dubljem istraživanju, već i revitalizaciji a eventualno i rekonstrukciji. Cilj projekta je ovu tlocrtom najveću utvrdu Brača, snimiti dronom za potrebe fotogrametrijske 3D restitucije, te izraditi funkcionalni 3D model.

Takav model može se prikazivati učenicima/posjetiteljima/ turistima pomoću VR naočala (virtualna stvarnost), a najvažnije je međutim spomenuti kako je ovaj 3D model temelj budućih planova u pravom smislu riječi, te će podaci dobiveni iz 3D modela poslužiti pri projektiranju i eventualnoj rekonstrukciji, u obliku koji bi bio siguran za posjetitelji i primjeren važnosti ove utvrde, kao i njenom daljnjem očuvanju kao kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Filiip  Bubalo

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.