4 min. čitanja

UTRKA OD KAŠTELA DO MAKARSKE Sedmi Dalmacija Ultra Trail

UTRKA OD KAŠTELA DO MAKARSKE Sedmi Dalmacija Ultra Trail
Foto: Denis Peroš

Sedmu godinu za redom, u periodu od 14.-17.10. 2022. na području između Kaštela i Makarske održava se Dalmacija Ultra Trail, međunarodna manifestacija koja svake godine u Dalmaciju dovede elitne trail trkače. Cilj manifestacije je, osim samog natjecanja, predstaviti Dalmaciju kao poželjnu outdoor destinaciju, a namjere organizatora prepoznala je i Županija i Turistička zajednica Splitsko Dalmatinska i uvrstila u top sportsko turistička događanja.

Natjecatelji se imaju prilike iskušati na jednoj od tri utrke. Mountain DUT, duga je 122 km starta iz Amfiteatra antičke Salone, obilazi najzanimljivije prirodne i povijesne znamenitosti i prelazi preko 4 planine.  Natjecatelji koji se odluče za 56 km dugu Sea DUT utrku, sa startom iz Makarske mogu cijelo vrijeme uživati u pogledu na more. 18 km duga Ethno DUT utrka kreće iz Dugog Rata prelazi preko Primorske Kose i obilazi stara napuštena sela zaleđa. Sve utrke završavaju na omiškoj plaži, gdje se u nedjelju održava dječja utrka.

Da bi se organiziralo ovako zahtjevnu utrku potreban je cjelogodišnji angažman,  sati rada i pomoć cijele zajednice, tako je organizaciju uključen veliki broj volontera, većinom članova lokalnih planinarskih društava, a među preko 200 volontera nije rijetko naći i strance.

Volonteri su ono što čini ovu utrku uspješnom, zapravo bez njih ovakva utrka se ne bi mogla ni održati. Potrebno je očistiti i tijekom godine održavati kilometre staza, pred utrku označiti ih, a odmah nakon utrke, već nakon zadnjeg natjecatelja skinuti sve oznake. – rekla nam je Anamaria Marović iz organizacije Dalmacija Ultra Traila  -  Za ovako duge utrke, koje su izuzetno naporne pogotovo jer svladavaju veliku visinsku razliku potrebno je natjecateljima osigurati i okrepne stanice. Duž staze ih se nalazi 14, a na nekima se dežura u 3 smjene. Imamo volontere koji svoj godišnji odmor planiraju prema Dalmacija Ultra Trailu.

- Iako je 2019. na utrkama bilo preko 800 natjecatelja, iz 42 države sa 5 kontinenata, cijela situacija s Covidom ostavila je posljedice na brojnost tako da  ove godine ipak ne očekujemo velike brojke. Unatoč tome, kako je ovo posljednja, finalna utrka Alpe Adria Trail kupa na kojem je pobjednik još neizvjestan nadamo se atraktivnoj i brzoj utrci. Tu su neka „jaka“ imena traila, ali još uvijek ne želimo favorizirati, najvažnije je da staza bude dobra i dobro označena – pojasnio nam je direktor staze Marko Herman.

Iako je limit za završiti najdužu utrku 32 sata, najbržeg natjecatelja u cilju se očekuje za malo više od 14 sati.

- Da, očekujemo prvog natjecatelja na Mountain DUT-u za oko 14 sati, ali naučili smo da uvijek moramo biti spremni na iznenađenja. 2018. godine, bio je jak vjetar u Omišu, imali smo problema sa slaganjem ciljne linije i podizanju ciljnog luka jer nam je vjetar sve rušio i nosio ograde. Uz svu tu situaciju shvatili smo da se tadašnji pobjednik utrke na 160 km, Ivan Hrastovec iz Slovenije,  približava cilju brže od predviđenog vremena. Hrastovec je te godine pretrčao 160 km za 19 sati i 31 minutu. Kad sam ga pitala kako je to uspio, odgovorio mi je – pa trčao sam – ispričala nam je Anamaria, i dodala – nije ni čudno, Ivan na treningu stoji u planku preko 3 sata.

Poslastica na kraju cijelog događanja je start dječje utrke, koje će početak označiti Omiški gusari pucnjem iz kubure. Broj malih natjecatelja je limitiran na 200 trkača do 12 godina, pa pozivamo sve roditelje da prijave svoju djecu i pridruže se pobjednicima na proglašenju najboljega u nedjelju 16.10.2022.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.