2 min. čitanja

Hrvatski i europski znanstvenici ostvaruju značajan napredak u ranoj fazi spašavanja plemenite periske

Hrvatski i europski znanstvenici ostvaruju značajan napredak u ranoj fazi spašavanja plemenite periske
Foto: Aquarium Pula / Ilustracija

Utrka za spas plemenite periske (Pinna nobilis) od izumiranja zbog parazitske bolesti uzrokovane Haplosporidium pinnae koja pogađa ovu kultnu školjku u Sredozemlju dovela je istraživače LIMIJE na Balearskim otocima, i IMEDMAR, u Val encia, u suradnji s hrvatskim stručnjacima iz Aquarium Pula u Hrvatskoj, razviti metodu molekularne identifikacije sposobnu da brzo, pouzdano i jeftino razlikuje mlade od Pinna Nobilis i Pinna Rudis.

Stručnjaci smatraju da je vrlo važna mogućnost ranog prikupljanja i identificikacije juvenilnih primjeraka ove vrste. Međutim, u morskom okolišu žive dvije vrste koje su kongenerijske: Pinna nobilis, ugrožena vrsta i Pinna rudis.

Foto: Aquarium Pula

U ovoj juvenilnoj fazi vrlo je teško postići morfološku identifikaciju obje vrste, uz činjenicu da je tijekom manipulacije opstanak uzoraka doveden u opasnost zbog njihove krhkosti i male veličine.

- Ova metoda temelji se na kombinaciji višestruke PCR metode, koja posebno pojačava mitohondrijske i nuklearne DNK sekvence svake vrste, te eDNA metodi koja može otkriti prisutnost nekoliko primjeraka genetskog materijala jedinki iz vodenog filtra od nekoliko milimetara s porama od nekoliko mikrona. Rezultati, pokazuju proširenja PCR-a različite duljine ovisno o prisutnim vrstama - pojašnjava - Gaetano Catanese, molekularni biolog u LIMIA-i.

- Na taj način možemo identificirati pojedince primjerke (P. nobilis) koji se u ovoj fazi života morfološki ne razlikuju od urođenih vrsta bez stvaranja bilo kakve štete kod pojedinaca - dodaje José Rafael García-March, biolog u IMEDMAR-u.

Foto: Aquarium Pula

Sa svoje strane, José Tena objašnjava da se mlade jedinke prikupljaju u posebnim sakupljačima, smještenim na otvorenom moru. Jednom prikupljeni mogu se čuvati u malim akvarijima 24 sata u morskoj vodi koja prolazi kroz filtre koji će se zatim analizirati.

Osim toga, i molekularnim tehnikama, znanstvenici tvrde da mogu identificirati parazita odgovornog za pad populacija jedinki od 2016. godine.

Zapravo, filteri za vodu iz istih uzoraka, dodaju znanstvenici, mogu uhvatiti DNK parazita koji se može otkriti metodama molekularne biologije. Istraživači su testirali učinkovitost ove tehnologije u stvarnim uzorcima, dobivši potvrdu otkrivanja DNK H, sekvenciranjem pinnae .

Razvoj predstavlja novu molekularnu tehnologiju koja pojednostavljuje i ubrzava konvencionalne analize, otvarajući izglede za njezinu uporabu u očuvanju ove kritično ugrožene vrste.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu MethodsX pod naslovom "Inkubacijska voda eDNA metoda za nerazornu brzu molekularnu identifikaciju Pinna nobilis i Pinna rudis bivalve maloljetnika".

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.