2 min. čitanja

Usvojen Nacrt konačnog prijedloga Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu

Usvojen Nacrt konačnog prijedloga Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu
Foto: TZ Mali Lošinj / Ilustracija
ZAGREB – Na 96. sjednici Vlade usvojen je Nacrt konačnog prijedloga Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Prijedlogom Zakona preciznije se uređuje pitanje povlaštenog i besplatnog prijevoza otočnog stanovništva i pravnih osoba sa sjedištem na otoku, transparentno korištenje tog prava, kao i učinkovito poduzimanje mjera za sprječavanje njihove zloporabe. Na sveobuhvatan način osigurava se i besplatni prijevoz vatrogascima i njihovim vozilima, neovisno o tome da li se radi o djelatnicima profesionalnih postrojbi ili članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Obzirom da je trenutno važeći Zakon stupio na snagu 2006. godine, usklađen je sa Zakonom o javnoj nabavi i Zakonom o koncesijama, a također, usklađeni su programi državnih potpora i pojedinačnih potpora koje se dodjeljuju brodarima u obliku naknade za obavljanje javne usluge sa zahtjevima propisa EU i Zakonom o državnim potporama. Uređena su i određena pitanja od važnosti za brodare prilikom obavljanja javne usluge, u smislu mogućnosti godišnjeg poravnanja naknade za obavljenu javnu uslugu, promjenu broda tijekom važenja ugovora o javnoj usluzi, obvezu održavanje sposobnosti za obavljanje javne usluge, kao i druga pitanja koja nisu bila uređena trenutno važećim Zakonom.

Ovim se Zakonom potiče uvođenje novogradnji na linije u javnom linijskom prijevozu, kao i brodova s pogonom na alternativna goriva i izvore energije, čime će se doprinijeti smanjenu stakleničkih plinova s brodova, kao i podizanju kvalitete pružanja usluga u javnom linijskom pomorskom prijevozu. Proširuju se i ovlasti Agencije u smislu provođenja inspekcijskog nadzora radi izvršenja Uredbe EU o pravima putnika u pomorskom prometu, kao i u području javnog linijskog pomorskog prijevoza.

U skladu s opredjeljenjem Vlade Republike Hrvatske za digitalizacijom hrvatskog društva, novim se Zakonom uvodi Centralni informatički sustav javnog linijskog pomorskog prijevoza, koji omogućuje izdavanje putnih karata u digitalnom obliku i njihovo očitavanje prilikom ukrcaja na brod, kao i prijenos podataka u realnom vremenu za statističke i nadzorne potrebe Agencije, kao i za potrebe drugih tijela državne uprave.

Danas usvojeni konačni prijedlog Zakona sadrži usvojene amandmane nadležnih saborskih odbora, klubova zastupnika i zastupnika danih u prvom čitanju u Hrvatskom saboru.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pogledajte što sve donosi zakon o linijskom i povremenom obalnom prijevozu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.