4 min. čitanja

Uspjesi zadarskih maslinara nisu prepoznati od strane županije i TZ-a?

Uspjesi zadarskih maslinara nisu prepoznati od strane županije i TZ-a?
Foto: Unsplash

ZADAR - Udruga maslinara Zadarske županije prozvala je turističku zajednicu i županiju da nemaju sluha za uspjehe maslinara. Navode da nemaju vlastiti prostor niti financijsku pomoć, a ne pozivaju ih ni na manifestacije.

Kad bi se proglašavale najaktivnije udruge među prvima, ako ne i prva, bila bi Udruga maslinara Zadarske županije.

– Udruga je u protekloj godini organizirala 20-ak stručnih predavanja te desetak terenskih radionica. Članovi su imali mogućnost upoznati najnovija tehnološka dostignuća koja se primjenjuju u suvremenoj agrotehnici i elajotehnici - izvjestio je tajnik udruge Josip Pavlica mag. ing. agro.

Predavači su uglavnom bili iz područja agronomije i prehrambene tehnologije. Terenske radionice su uz agronome vodili i sami maslinari koji su članovi Udruge, prenoseći vještine rezidbe i cijepljenja masline, istaknuto je na Skupštini maslinara Zadarske županije, održane u Novigradu. Na dnevnom redu su bili: Financijsko izvješće, Izvješće o radu i  Ciljevi u tekućoj 2023. godini.

– Udruga je tijekom ove i prošle godine u članstvo primila preko osamdeset članova, uz gotovo svakodnevno zaprimanje zahtjeva za članstvo nadamo se da će broj članova vrlo brzo prijeći stotinu - rekao je Pavlica.

PIZZA CUT DESTINACIJA Reklama koja je nasmijala mnoge, ali se i narugala zadarskom turizmu
“Ono što Zadrani govore već godinama između sebe, netko je napokon izgovorio i javno”, komentiraju građani Zadra reklamu koja je osvanula na stranicama Turističke zajednice Ravnih kotara “Budite naši gosti kad Vam dosadi pizza cut bosti. Visit Ravni kotari”, stoji u originalnoj objavi, koja…

Od županije ni kune

Nadalje, definirani su ciljevi za tekuću godinu gdje se naglasak stavio na što bolju suradnju Udruge s tijelima lokalne samouprave, a to se prvenstveno odnosi na Zadarsku županiju koja bi trebala pružiti pomoć i potporu u što boljoj afirmaciji maslinarstva Zadarske županije kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Također se naglasak stavlja i na uspostavu suradnje kako sa županijskom tako i s gradskom Turističkom zajednicom, te s općinskim Turističkim zajednicama, o čemu je govorio dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije.

– Udruga, evo, djeluje već godinu i pol dana, a za sve naše dosadašnje aktivnosti od županije nismo dobili niti jednu kunu, rekao je Vlatković. Govoreći o međunarodnim uspjesima maslinara s područja Zadarske županije on je posebno apostrofirao one najvažnije u Tokiju i New Yorku. Od ukupno 105 nagrada koliko je osvojila Hrvatska i plasirala se na sam vrh, odmah iza maslinarskih velesila Italije i Španjolske, maslinari sa zadarskog područja tom timskom uspjehu sudjelovali su sa svojih 20 nagrađenih ulja što je gotovo jedna petina, podsjetio je Vlatković i najavio: Tražit ću da naša županija barem podmiri dio troškova sudjelovanja naših maslinara na natjecanju u New Yorku, kao što to rade u Istri, ali i dalmatinskim županijama Šibensko-kninskoj i Splitsko – dalmatinskoj gdje po 50 posto troškova sufinciraju županije, a 25 posto područne Gospodarske komore.

Unatoč brojnim aktivnostima Udruga maslinara Zadarske županije praktički je beskućnik. Nema svoje prostorije, piše Zadarski list.

– Tražili smo od županije prostor gdje bi mogli održavati vođene degustacije i educirati zainteresirane kako razlikovati dobro od lošeg ulja. Ali, još ništa - kaže Vlatković.

Najavio je i da će ozbiljno zamjeriti što se na gastronomske manifestacije ne pozivaju maslinari i uljari.

– Nezamislivo je da se, primjerice Tuna, Sushi and Wine Festival odvija bez maslinara. Vjerojatno jela pripremaju na sojinom, a ne na maslinovom ulju - prokomentirao je.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Terenska radionica o uzgoju maslina za maslinare Ugljana i Pašmana
Grupa ‘Ćakula o vrtlu’ poziva zainteresirane na terensku radionicu o uzgoju maslina koja će se održati 18. ožujka u masliniku Šime Marcelića. Radionicu će voditi dr. sc. Šime Marcelić, a glavne teme bit će rezidba i održavanje uzgojnog oblika masline, tehnike reza unatrag i izolacija vrha.…
Hrvatska dosad osvojila 12 zlatnih medalja za maslinovo ulje na prestižnom natjecanju u New Yorku!
Iz dana u dan raste broj hrvatskih maslinovih ulja koja su osvojila zlatnu medalju u New Yorku na prestižnom globalnom natjecanju NYIOOC. Od 27. ožujka do danas hrvatskim uljima je dodijeljeno 12 zlatnih i 1 srebrna medalja. Hoćemo li uspjeti zadržati prošlogodišnje visoko 3. mjesto, saznat ćemo u s…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.