1 min. čitanja

USPJELI SU! Hrvatski branitelji preveslali Atlantik, čestitao im i predsjednik Milanović

USPJELI SU! Hrvatski branitelji preveslali Atlantik, čestitao im i predsjednik Milanović
Foto: Osobni album

Nakon gotovo tri mjeseca, dvojica hrvatskih branitelja uspjela su u povijesnom pothvatu prelaska Atlantskog oceana u čamcu na vesla.

Martin Cruickshank (61 godina) i Werner Ilić (55 godina) su na Dan planeta Zemlje uspješno doveslali do Barbadosa nakon ukupno 83 dana provedena na oceanu.

Projektom “Veslom preko Atlantskog oceana” branitelji su Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je uz našu, još samo 31 zemlja.

Svojom su plovidbom u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu Fenix, dvojica dragovoljaca Domovinskog rata ne samo odali počast domovini, već i osvijestili javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, a posebice oceana i mora.

Hrabrom dvojcu čestitao je i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović:

– Čestitam od srca Werneru Iliću i Martinu Cruickshanku, hrvatskim braniteljima i umirovljenim časnicima Hrvatske vojske, koji su preveslali Atlantik od Kanarskih otoka do Barbadosa slaveći tako 30. obljetnicu međunarodnog priznanja naše Domovine. U 83 dana putovanja Atlantikom pokazali ste odvažnost, hrabrost i nesalomljiv duh, te časne ljudske osobine kojima ste se već dokazali u Domovinskom ratu. Ne samo da ste tako ostvarili svoj cilj koji ste mi najavili kada smo se susreli prije vašeg putovanja, nego ste uvrstili Hrvatsku među tek 30ak zemalja koje imaju hrabre ljude poput vas, spremne za takav pothvat. Hrvatska je ponosna na vas jer ste svijetu pokazali snagu hrvatskog domoljublja i veličinu naše pomorske tradicije – napisao je u poruci čestitke Milanović.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Škot i Hrvat veslaju preko Atlantika – Prešli su tri četvrtine puta
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.