1 min. čitanja

Uskoro nova podmorska optička mreža u Jadranu - Talijani započeli izgradnju

Uskoro nova podmorska optička mreža u Jadranu - Talijani započeli izgradnju
Foto: Depositphotos

Projekt GreenMed, za razvoj novog podmorskog kabelskog sustava preko Jadranskog mora koji povezuje Italiju s jugoistočnom Europom, pokrenula je talijanska međunarodna komunikacijska tvrtka Sparkle. GreenMed će uspostaviti koridor optičke infrastrukture te potaknuti povezanost diljem srednje Europe, Balkana i zemalja središnjeg i istočnog Mediterana, priopćila je tvrtka.

Počevši od talijanske jadranske obale, protezat će se kopnom do Milana, a zatim do drugih velikih europskih internetskih i cloud čvorova, povezujući Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Tursku. Cilj projekta je doprinijeti snažnom rastu balkanskog digitalnog tržišta, za koje se predviđa da će rasti godišnje oko 25% između 2023. i 2029. To će se postići pružanjem sigurne i raznolike rute uz postojeću infrastrukturu, tvrde iz talijanske tvrtke, prenosi GeopolitikaNews.

- S GreenMedom, Sparkle nastavlja širenje svoje mreže stvarajući rutu s vrlo inovativnim značajkama koja prelazi mediteranski bazen kako bi podržao potražnju za interkontinentalnom povezanošću i rastuću digitalizaciju balkanskog područja - rekao je Enrico Bagnasco, izvršni direktor Sparklea. Obećaju povezanost s vrlo malim kašnjenjem u prijenosu podataka.

Uključivanje grčkog otoka Krete u sustav također će ga povezati sa Sparkleovim BlueMed kabelom koji povezuje Italiju s Francuskom, Grčkom i drugim mediteranskim zemljama, a završava u gradu Aqabi u Jordanu.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.