4 min. čitanja

USKOK podignuo optužnicu protiv bande od 16 krijumčara prstaca, ježinaca i trpova!

USKOK podignuo optužnicu protiv bande od 16 krijumčara prstaca, ježinaca i trpova!
Foto: Morski HR

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 11 hrvatskih državljana i petorice talijanskih državljana koje se tereti za krijumčarenje zaštićenih morskih divljih vrsta radi njihove preprodaje na ilegalnim tržištima. Tužiteljstvo je priopćilo da se skupina tereti za krijumčarenje trpa, ježinca i ikre ježinca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Italiji, kao i prstaca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Lovili ih na području Splita, Rogoznice i otoka Šolte, a skladištili ih od Zadra, Biograda, Vinišća, pa čak do Knina!

Koristeći profesionalnu ronilačku opremu, USKOK navodi da su okrivljenici izlovljavali morske ježince, trpove i prstace na području Splita, Kaštela, Trogira, Vinišća, Marine, Rogoznice i otoka Šolte. Potom su izlovljene morske vrste dovozili u skladišta u Zadru, Biogradu na Moru, Kaštelima, Rogoznici, Vinišću i Kninu, nakon čega su ih pakirali u plastične spremnike radi njihovog daljnjeg ilegalnog transporta u Italiju.

Optužnicom se prvookrivljenom stavlja na teret da je, u razdoblju od ožujka do 19. srpnja 2022., u Hrvatskoj i Italiji, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i druge zasad nepoznate osobe, s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge protuzakonitom nabavom, a potom krijumčarenjem iz Hrvatske u Italiju više zaštićenih divljih vrsta i to trpa, ježinca i ikre ježinca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Italiji, kao i prstaca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Foto: MUP

Sakupljanje trpova Zakonom o morskom ribarstvu i Pravilnikom o lovostaju trpova u potpunosti je zabranjeno. Za sakupljanje ježinca i pjegavog ježinca, sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta, potrebno je ishoditi dopuštenje nadležnog ministarstva, a prema Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama igličasti ježinci i prstaci strogo su zaštićene vrste.

Iako su to okrivljenici znali, nakon što dogovorili prodaju navedenih divljih morskih vrsta u Italiji, okrivljenici su na području Splita, Kaštela, Trogira, Vinišća, Marine, Rogoznice i otoka Šolte, koristeći profesionalnu ronilačku opremu u realizaciji dogovorenog plana izlovljavali morske ježince i trpove, a dio morskih ježinaca i trpova dovozili su u Zadar, Biograd na moru, Kaštela, Rogoznicu i Vinišće, dok su dio odvozili do skladišta u Kaštel Starom i Kninu. U skladištima su te sukladno njegovim uputama navedene divlje vrste pakirali u PVC spremnike radi njihovog daljnjeg ilegalnog transporta u Italiju.

Alat krivolovaca, zaplijenjen od strane MUP-a u jednoj od akcija - Foto: MUP

Prodali više od 16 tona trpova, gotovo tonu ježinaca i 112 kg ikre ježinaca i 6 kg prstaca

Osim toga se u skladištima vršila i prerada ikre morskih ježinaca koja se pakirala u staklenke, a u koju svrhu su sukladno dogovoru prethodno angažirali više nepoznatih osoba. Nakon toga su po nalogu prvookrivljenog, morske ježince, trpove te ikru ježinaca, radi njihovog prijenosa iz Hrvatske u Italiju, u Zadru, Biogradu na moru, Kaštelima, Rogoznici i Vinišću predavali drugima radi daljnje preprodaje. Zatim su divlje morske vrste za novčanu naknadu prevozili iz Hrvatske u Italiju gdje su ih prodavali raznim kupcima na ilegalnom tržištu, a jedan od njih je za novčanu naknadu prstace u Splitu isporučio jednom ugostitelju.

Okrivljenici su na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj i Italiji prodali najmanje 16.640 kilograma trpova po cijeni od najmanje 3,98 eura po kilogramu, najmanje 980 kilograma morskih ježinaca po cijeni od najmanje 3,32 eura po kilogramu, najmanje 112 kilograma ikre morskih ježinaca po cijeni od najmanje 106,18 eura po kilogramu, te najmanje 6,35 kilograma prstaca po cijeni od najmanje 26,54 eura po kilogramu.

Na opisani način su pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 81.567,46 eura, a novac su međusobno podijelili sukladno njihovim prethodno dogovorenim ulogama u realizaciji plana, čime su Državni proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 1,322,151,44 eura.

USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist.

Podsjetimo, Morski HR je o ovome pisao u rujnu 2023. godine kad je razotkrio dio ove bande, a svoja saznanja smo podijelili s policijom. Više o tome pročitajte niže u članku...

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MOJA ŠTORIJA O PRSTACIMA Donosimo detaljno svjedočanstvo žene, žrtve obiteljskog nasilja, koja je pratila put kriminalne skupine od mora do stola!
U našu redakciju javila se žena koja nam je željela ispričati svoja traumatična iskustva, jer je godinama živjela s trgovcem zabranjene školjke. Dio ove kriminalne skupine prošle godine je uhvaćen u velikoj policijskoj akciji, no, kako tvrdi, to je njega i njegovu ekipu samo usporilo, a sve se opet -
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.