2 min. čitanja

Uprizorenje povijesne bitke u Makarskoj, kad su poraženi Mlečani

Uprizorenje povijesne bitke u Makarskoj, kad su poraženi Mlečani
Foto: Makarska danas

MAKARSKA - U sklopu proslave Dana Hrvatske ratne mornarice održano je uprizorenje pomorske bitke između Neretvanskih Hrvata i Mlečana iz 887. godine. Riječ je o bitci nazvanoj Mucules kada su neretvanski gusari nanijeli poraz Mlečanima koji su potom danak morali plaćati u zlatu kako bi njihovi brodovi mogli ploviti u miru.

- Na ovaj dan su Hrvati iz Neretve pobijedili Mlečane. Epilog bitke je bio taj da su Mlečani morali plaćati danak za miran prolazak istočnim dijelom Jadrana - javila je za HRT Karmen Šore iz Makarske.

Foto: Makarska danas

I turisti i domaći zabavljali su se promatrajući “sukobe” Mlečana i gusara koji su izgledali dobro uigrani, a spektakl je priredilo čak 160 sudionika, javlja Makarska danas.

U goste su stigli, kako bi pomogli u uprizorenju povijesne bitke, Omiški gusari, Dubrovački trombonjeri, Lađari iz Omiša, Krvavička mornarica, Krvavičko makarski gusari, Karlovački bubnjari i Gusari gospari iz Župe dubrovačke. Svoj je obol dala i neizostavna Gradska glazba.

Podsjetimo, prva izvedba bitke održana je prije deset godina, no pandemija je pomrsila planove pa se protekle dvije godine događanje nije odvilo.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Znate li zašto Hrvatska ratna mornarica slavi svoj dan 18. rujna? | | Morski HR
Dan Hrvatske ratne mornarice slavi se 18. rujna u sjećanje na ovaj datum daleke 887. godine, kad je pod knezom Branimirom pobijedila Mlečane kod Makarske. Odluku o obilježavanju ovog datuma 1993.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.