1 min. čitanja

Uprava Sueskog kanala povećala naknadu za prolaz tankera

Uprava Sueskog kanala povećala naknadu za prolaz tankera
Foto: Sueski kanal / Facebook / Ilustracija

Egipatska uprava Sueskog kanala (SCA) priopćila je u utorak da će povećati tranzitne naknade tankerima za sirovu naftu i naftne derivate počevši od travnja.

Dodatne naknade za transport sirove nafte i tankere za naftne derivate trebale bi se povećati s trenutačno 15% na 25% uobičajenih tranzitnih naknada, dok će se dodatne naknade za prazne (balastne) tankere povećati na 15%, s trenutačnih 5%, javlja gCaptain.

Promjene će stupiti na snagu 1. travnja i primjenjivat će se na brodovima koji prolaze u oba smjera.

SCA navodi da su promjene posljedica "značajnog rasta globalne trgovine, poboljšanja brodske ekonomije, razvoja plovnog puta Sueskog kanala i poboljšanja tranzitne usluge".

Kažu i da su dodatne naknade privremene i mogu se mijenjati ili ukidati u skladu s promjenama na pomorskom tržištu.

SCA je u posljednje dvije godine stalno povećavao naknade za prolaz Sueskim kanalom i dodatne naknade za gotovo sve vrste plovila zbog utjecaja povezanih s pandemijom na globalnu trgovinu. Najnovije promjene dolaze u trenutku kada je ruska invazija na Ukrajinu utjecala na globalna energetska tržišta i ponovno iscrtala trgovinske putove.

U međuvremenu, Egipat također radi na poboljšanju plovidbe kroz Sueski kanal širenjem i produbljivanjem njegovih dijelova kako bi se omogućio dvosmjerni promet nakon nasukavanja Ever Givena u ožujku 2021., koji je blokirao kritični plovni put šest dana.

Trenutačne dodatne naknade za tankere za sirovu naftu i naftne derivate (od 15 % za natovarene i 5 % za balast) na snazi su od 1. svibnja 2022.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.