1 min. čitanja

Uprava Sueskog kanala najavila nova poskupljenja

Uprava Sueskog kanala najavila nova poskupljenja
Foto: SCA

Nakon što je početkom ovog mjeseca stupilo na snagu povećanje cijene prolaza kroz Sueski kanal za 10%, uprava kanala najavljuje nova poskupljenja.

Promjene se odnose na gotovo sve vrste plovila, uključujući tankere koji prevoze sirovu naftu, naftne derivate, kemikalije i druge tekuće rasute terete, brodove za suhi rasuti teret, opće/višenamjenske teretne brodove, roll-on/roll-off brodove, kontejnerske brodove i druga plovila.

Uprava Sueskog kanala tvrdi da se odlučila na ovaj potez zbog “značajnog rasta globalne trgovine i pomorskog gospodarstva, razvoja plovnog puta Sueskog kanala i poboljšanja usluge tranzita”.

Naplata tranzitnih naknada po novim tarifama počinje se primjenjivati od 1. svibnja 2022. godine.

Novo poskupljenje dolazi nedugo nakon što je Uprava kanala od 1. ožujka podigla naknade za čak 10% za neke vrste plovila, svega mjesec dana nakon prvotnog poskupljenja od 6% za većinu plovila, s iznimkom kruzera i brodova za prijevoz LNG-a. Ovaj put tvrde da su ove naknade privremene te da se mogu ili izmijeniti ili ukinuti u skladu s tržišnim uvjetima pomorske industrije.

Simbolično ili ne, najava novog poskupljenja stiže točno godinu dana nakon famoznog nasukavanja golemog kontejnerskog broda Ever Givena zbog kojeg je kanal bio gotovo tjedan dana u blokadi. Nedugo nakon toga najavljeno je i proširenje dijela plovnog puta, nakon što su zaključili da bi proširenje cjelokupnog kanala bilo preskupo.

Kolika će biti nova cijena prolaska brodova kroz Sueski kanal moguće je pronaći na web stranici Sueskog kanala.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.