1 min. čitanja

Upozorenje znanstvenika: Na pojedinim dijelovima Zemlje bit će nemoguće živjeti

Upozorenje znanstvenika: Na pojedinim dijelovima Zemlje bit će nemoguće živjeti
Foto: Pixabay/Ilustracija

Ako se nastavi trenutna razina zagrijavanja, na Zemlji će se pojaviti područja na kojima neće biti moguće živjeti - tako znanstvenici predviđaju da će na primjer u Chicagu do kraja stoljeća čak 16 puta biti povećavan intenzitet toplinskih valova.

Ekstremno opasan “toplinski stres” postat će redovna pojava u podsaharskoj Africi, dijelovima Arapskog poluotoka i velikom dijelu Indije, upozoravaju znanstvenici u novoj studiji objavljenoj u časopisu "Nature".

Povećat će se broj bolesti povezanih s vrućinom

Kako ističu, do kraja 21. stoljeća ta će područja većinu godine imati veoma visoke temperature koje se smatraju opasnim. Bez prilagođavanja, to će uvelike povećati broj bolesti povezanih s vrućinom i smanjiti sposobnost rada na otvorenom prostoru.

Regije koje gotovo nikada nisu iskusile ekstremnu vrućinu, imat će, između jednog i 15 dana godišnje u kojima će temperature biti ekstremno opasne.

Otpornost ljudskog organizma na vrućinu ovisi uvelike i o vlazi. Tako pri stopostotnoj vlažnosti opasna postaje i temperatura koja prelazi 31°C. Opasnim se smatra temperatura iznad 40°C, a izuzetno opasnom ona iznad 51°C.

Do 2050, opasni indeks topline mogao bi biti premašen tijekom polovice godine u tropskim regijama. Do 2100. većina dana u godini pripadat će u tu kategoriju, a čak 25 posto godine moglo bi ulaziti u izuzetno opasnu kategoriju.

Znanstvenici upozoravaju da će ekstremne vrućine utjecati na zdravlje starijih, siromašnih i osoba koje rade na otvorenom, a kakve će posljedice ostaviti na poljoprivredu, stočarstvo i ekonomiju – teško je i zamisliti, piše N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.