3 min. čitanja

Uočena neobična koncentracija Ruske mornarice istočnom Sredozemlju

Uočena neobična koncentracija Ruske mornarice istočnom Sredozemlju
Foto: Copernicus Sentinel / Naval News / Twitter / Screenshot

Dok svijet promatra rusku invaziju na Ukrajinu, također postoji značajna i svrsishodna prisutnost ruske mornarice na Mediteranu, o čemu smo već pisali OVDJE. Ovo je dio iste velike slike. Tijekom četvrtka, usred ruske invazije na Ukrajinu, promatrani su kako plove blizu jedni uz druge u neobičnoj formaciji.

Rusija je pojačala svoju pomorsku prisutnost na Sredozemlju, puno više nego inače. To se može smatrati vanjskim obrambenim slojem za pomorske operacije u Crnom moru, kod Ukrajine. Konkretno, za odvraćanje NATO-a od angažmana, posebno američkih i francuskih nosača zrakoplova, piše Naval News.

Foto: Twitter / Google maps / Screenshot

U isto vrijeme kada su jedinice ruske mornarice podržale invaziju na Ukrajinu, njihovi su se glavni ratni brodovi u Sredozemnom moru okupili. Obje krstarice klase Slava koje su trenutno tamo, plus prateći i pomoćni brodovi, plovili su u bliskoj formaciji. Činilo se da plove u Tartus u Siriji gdje Rusija ima bazu.

Neobična formacija jasno je vidljiva na satelitskim snimkama Europske svemirske agencije (ESA). Slika koju je snimio satelit Sentinel 2 prikazuje 16 brodova. Istodobno su stizale informacije o početnim napadima u invaziji na Ukrajinu.

Formacija je široka samo 0,9 milja (1,5 km) i duga 1,7 milja (2,7 km), što znači da su svi brodovi međusobno vidljivi. Brodovi su već bili unutar sirijskih teritorijalnih voda i išli izravno prema luci Tartus. Ovo je jedina ruska prekomorska pomorska baza. Ovdje brodovi djeluju pod značajnim zračnim pokrovom i protuzračnom obranom iz ruskih baza u Siriji.

Bliskost formacije, posebice s dvije podmornice, sugerira priliku za fotografiranje. Slične formacije često se viđaju tijekom vježbi, ali ne i u ratnim uvjetima. Čak i ako je to situacija za manevar, međutim, šira slika ostaje koncentracija snaga u Tartusu, vjerojatno za zaštitu i opskrbu.

OPASNOST IZ SREDOZEMLJA Ruske krstarice pozicionirane za sukob sa skupinama nosača NATO-a

Svi brodovi na jednom mjestu

Ovo je u biti koncentracija cijele ruske mornarice na Sredozemlju, i to na jednom mjestu. Obično bi ova plovila radila u različitim skupinama. Na mjestu gdje su bili pokazali su da na trenutak nijedna podmornica klase Kilo nije u patroli. Ni krstarice koje bi mogle izazvati značajnu zabrinutost NATO-a .

Krstarice klase Slava su prvenstveno platforme za protubrodsko djelovanje. Za to je svaka naoružana sa 16 nadzvučnih projektila P-1000 Vulkan. Oni također pružaju respektabilnu zračnu obranu područja, sa 64 projektila S-300F Rif.

Foto: Copernicus Sentinel / Naval News

Ostali bojni brodovi uključuju dva protupodmornička razarača klase Udaloy i dvije fregate opće namjene. Fregate i korveta klase Buyan-M mogu nositi krstareće rakete Kalibr – oružje korišteno u invaziji na Ukrajinu. Podmornice klase Kilo također mogu nositi ovo oružje.

Naval News ocjenjuje da je vjerojatno da su se brodovi mogli ponovno razdvojiti u nekoliko skupina. Neki ruski ratni brodovi sada bi mogli uploviti u Crno more kako bi izravno podržali tamošnje operacije. To će značiti prolazak kroz Bosporski tjesnac kroz turske vode. To će biti kontroverzno, a Ukrajina je zatražila od Turske da zatvori tjesnac za ruske brodove.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajina uputila apel Turskoj: “Zatvorite Bospor i Dardanele za ruske brodove!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.