1 min. čitanja

Umrla je legenda hrvatske gastronomske scene Franko Lukež

Umrla je legenda hrvatske gastronomske scene Franko Lukež
ATP Croatia Open Umag/Sandi Paris i predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež

Umro je Franko Lukež, istaknuti publicist i čovjek prevelikog srca i znanja kojim je zadužio cijelu scenu. Prvi je uredio 'Istarsku kuharicu'.

Umro je Franko Lukež jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji gastronomski publicist koji se bavio područjem gastronomije još od 80-ih godina prošlog stoljeća, javlja Jutarnji list.

Prvi je uredio istarsku kuharicu, zatim i Slavonsku kuharicu te knjigu Dalmatinska kuhinja: gastronomsko turistički vodič, a od 1996. godine je radio na enogastronomskom vodiču Istra gourmet.

Bavio se i gastro kritikom, te pisao za Jutarnji list i Globus 2000-ih godina, kasnije je pisao i za magazin Iće i piće, a surađivao je i s publikacijom "Wine & Gastro akademija". Od 2012. bio je predsjednik Hrvatskog sommelier kluba. Osim toga, vodio je i emisiju s novinarskom Jadrankom Nišević pod nazivom "Radiodegustacija" gdje je na svoj osebujan način otkrivao tajne gradova i što u njima treba kušati.

Ovdje je tek taksativno pobrojano nekoliko važnijih projekata na kojima je radio, ali Franko Lukež bio je daleko više od toga. On je postao legenda hrvatske gastronomske scene. Bio je veliki znalac, erudit, doista jedan od najvećih umova koji su se ikad bavili područjem gastronomije u Hrvatskoj. Njegovim odlaskom, gastronomska scena je izgubila mnogo, ostavio nam je u nasljeđe golemo znanje, a na nama koji ostajemo imamo tek jednu zadaću - sačuvati ga od zaborava i to pod svaku cijenu, prenosi Istra24.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.