1 min. čitanja

Umjetna inteligencija u službi 'čuvanja' brodova - Predviđa vrijeme i mjesto pojave velikih valova

Umjetna inteligencija u službi 'čuvanja' brodova - Predviđa vrijeme i mjesto pojave velikih valova
Foto: Revija HAK

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu započeli su s unosom ogromne količine podataka o valovima u sustav umjetne inteligencije

Veliki valovi mogu potencijalno oštetiti brodove i naftne platforme, a da stvar bude gora, čini se da se nerijetko pojavljuju nasumično. Znanstvenici su prethodno istraživali kako ih predvidjeti, ali sveobuhvatan novi sustav mogao bi pružiti šire informacije.

Istraživači sa Sveučilišta u Kopenhagenu započeli su s unosom ogromne količine podataka o valovima u sustav umjetne inteligencije. Ovi su podaci prikupljeni plutačama na 158 lokacija diljem svijeta, koje prikupljaju informacije 24 sata dnevno te su obradile više od milijardu valova, navodi Revija HAK.

- Naša analiza pokazuje da se abnormalni valovi pojavljuju cijelo vrijeme - rekao je Johannes Gemmrich, jedan od autora studije.

- Zapravo, registrirali smo 100.000 valova u našem skupu podataka koji se mogu definirati kao takvi valovi. To je ekvivalentno otprilike jednom čudovišnom valu koji se pojavljuje svaki dan na bilo kojoj nasumičnoj lokaciji u oceanu - kazao je.

Znanstvenici objašnjavaju da bi se njihov novi algoritam mogao primijeniti na dolazne podatke s plutača kako bi se podigao alarm kada se pojavi točna kombinacija faktora rizika za takve valove na području oceana.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.