5 min. čitanja

FOTO Ukrajinski branitelji na resocijalizaciji u Republici Hrvatskoj

FOTO Ukrajinski branitelji na resocijalizaciji u Republici Hrvatskoj
Foto: Marjan Radović

SAVUDRIJA - Hrvatski branitelji ugostili su u Hrvatskoj ukrajinske branitelje koji su sudjelovali u programu resocijalizacije u periodu od 17. do 25. rujna 2023. godine u Kampu Veli Jože, Savudrija s ciljem vraćanja ukrajinskih branitelja u svakodnevne tijekove civilnog života.

Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic pokrenuo je projekt resocijalizacije ukrajinskih branitelja kao doprinos hrvatskih branitelja Ukrajini i ukrajinskim braniteljima za što bolju resocijalizaciju i oporavak ukrajinskih branitelja s ciljem provođenja takvog programa u Ukrajini, gdje bi nakon sudjelovanja u programu u Hrvatskoj, ukrajinski branitelji provodili takav program u Ukrajini sa svojim kolegama braniteljima uz nadzor i savjetovanje hrvatskih kolega branitelja.

U programu resocijalizacije sudjelovali su ukrajinski branitelji, uključujući i osobe s invaliditetom koje su sudjelovale u teškim akcijama i borbama u Mariupulju, zatim Buči, sudionici vojne postrojbe Azov, branitelji koji su sudjelovali u oslobođenju Buče i brojni drugi.

- Na poziv gradonačelnika grada Lavova u travnju ove godine prezentirali smo program u Ukrajini ministrici ukrajinskih branitelja Juliji Laputini, gradonačelniku grada Lavova, Andriy Sadovy i UNBROKEN fondaciji te dogovorili  dolazak jedne grupe branitelja u Hrvatsku  s ciljem prenošenja znanja i iskustva naših branitelja ukrajinskih braniteljima za što bolji i brži oporavak ukrajinskih branitelja. Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih  invalida Nemo-Adriatic već više od 20 godina provodi program resocijalizacije hrvatskih branitelja te posjedujemo ogromno iskustvo. Volonterski doprinos ovom projektu pružili su članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, pripadnici specijalne policije, policije, gardijskih brigada, dragovoljci i veterani Domovinskog rata - istaknuo je Rene Cipovec, predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

Program resocijalizacije postavljan je kao edukacijsko, sportsko, rekreativan, a sastoji od teoretskog i praktičnog dijela u moru za što bolji oporavak branitelja.

- Izuzetno mi je drago što sam bio pozvan u ovaj projekt resocijalizacije, jer sam imao priliku spoznati nova znanja i iskustva koja su nam prenijeli hrvatski branitelji te se uistinu nadam da će se ovakav ili sličan program ustrojiti u Ukrajini - rekao je Ruslan Pavlovskyi, dobrovoljac iz jedinice Azova koji je sudjelovao u najtežim borbama u Mariupulju.

- Organizacija je bila sjajna, od srca zahvaljujem organizatorima što smo imali priliku sudjelovati u ovom programu. U Hrvatskoj sam spoznao nove aktivnosti i puno novih znanja. Prije dolaska u Hrvatsku nisam znao ni plivati, a sada sam ronilac bez obzira na moja fizička ograničenja - rekao je  Mykhailo Yurchuk, glavni satnik 95 brigade na liniji fronte u području Izjuma gdje su se vodile velike borbe i gdje mu je amputirana ruka i noga.

Nositelj projekta s ukrajinske strane je UNBROKEN fondacija i gradska administracija grada Lavova koja aktivno rehabilitira branitelje kroz programe osiguravanja visoko sofisticiranih proteza za branitelje s amputiranim udovima te ima cijeli niz programa resocijalizacije.

- UNBROKEN fondacija je organizacija koja ima za cilj provođenje rehabilitacije, resocijalizacije i liječenje osoba nastradalih u ratu. Ovdje se nalaze ljudi stradali u ratu, bivši vojnici, koji  su na liječenju, ali nemaju ograničenja za putovanja i za provođenje aktivnosti koje se provode u ovom programu u Hrvatskoj - rekao je Oleksandr Kobzarev, izvršni direktor UNBROKEN fondacije koji je bio pripadnik teritorijalne obrane grada Lavova, a na ratištu proveo više od 10 mjeseci.

U sklopu programa provodile su se brojne aktivnosti i sadržaji na moru, uključujući osnovne tehnike ronjenja, upoznavanje s ronilačkom opremom, tečaj ronjenja, brojne aktivnosti koje uključuju kayake, supove, terapijsko jahanje s konjima te druženje hrvatskih branitelja s ukrajinskim braniteljima potaknuti iskustvom koje i sami posjeduju.

Voditeljica edukativnog dijela programa Andreja Vedrina, Plava promocija istaknula je važnost provođenja različitih edukacija u samom projektu, te je program sadržavao edukacije o važnosti  i značaju osnivanja braniteljskih udruga te njihovom pozicioniranju u civilnom društvu koje su održali predstavnici Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, zatim Udruga Jedro i krilo čiji su predstavnici provodili edukacije od ideje proizvoda do realizacije, Scubalife.com o ustroju i razvoju izdavačke djelatnosti i brojni drugi.

Programu su se priključili psiholozi iz Ukrajine i Hrvatske te im se obratio psiholog Zoran Komar koji je istaknuo potrebu kontinuiranog provođenja programa resocijalizacije, važnost podrške institucija, zajednica i obitelji.

Program resocijalizacije je završio polaganjem ispita i završenog zarona u Ronilačkom centru Marco Polo u Rijeci za ronilačke kategorije, OWD te polaganjem ispita za voditelja brodice u Lučkoj kapetaniji Rijeka.

Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida Nemo-Adriatic provodi program psihosocijalne resocijalizacije branitelja Ukrajinske vojske u suradnji s partnerom projekta Plava promocija i suradnicima Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga Jedro i krilo i Scubalife.com. te uz podršku Grada Lavova i UNBROKEN fondacije iz Ukrajine, dok je za fotografije zaslužan poznati hrvatski podvodni fotograf Marjan Radović i Plava promocija.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.