1 min. čitanja

Ukrajinci uništili ruski ratni brod oružjem koje su donirale zapadne zemlje

Ukrajinci uništili ruski ratni brod oružjem koje su donirale zapadne zemlje
Foto: Youtube / Screenshot

Britansko Ministarstvo obrane objavilo je najnovije informacije o ratu u Ukrajini, navodeći da su ukrajinske snage uništile još jedan ruski ratni brod i to pomoću oružja koje su donirale zapadne zemlje.

Kako pišu britanski obavještajci, 17. lipnja ukrajinske snage su potvrdile prvu uspješnu upotrebu protubrodskih projektila Harpoon koje je donirao Zapad za borbu protiv ruskih pomorskih snaga.

– Cilj napada gotovo je sigurno bio ruski pomorski tegljač Spasatel Vasily Bekh, koji je dopremao oružje i osoblje na Zmijski otok u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora – navodi se u priopćenju, prenosi N1.

Uništenje ruskog broda ukazuje na poteškoće s kojim se Rusija suočava u situacijama kad pokušava podržati svoje snage na Zmijskom otoku.

– Ovo je posljednje u nizu ruskih plovila, uključujući krstaricu Moskva, koje je Ukrajina oštetila ili uništila tijekom sukoba – dodaje britansko ministarstvo.

Britanski obavještajci također dodaju da je ukrajinska pomorska sposobnost uvelike neutralizirala sposobnost Rusije da uspostavi kontrolu na moru. To je narušilo održivost originalnog ruskog operativnog plana za invaziju, koji je uključivao držanje regije Odesa u opasnosti s mora, navode Britanci.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.