4 min. čitanja

POTAPANJE MOSKVE Objavljeni dosad neotkriveni detalji!

POTAPANJE MOSKVE Objavljeni dosad neotkriveni detalji!
Foto: Twitter

Potapanje ponosa ruske mornarice, krstarice Moskva, Ukrajina u ratu s Rusijom smatra jednom od najvećih svojih pobjeda, a neprijatelju je to zasigurno bio najveći i najsramotniji gubitak. Od gubitka svog najvećeg broda, koji je bio usidren u Crnom moru, ruska crnomorska flota pretrpjela mnoge gubitke, a samo je more postalo rak rana ruskih formacija.

Moskva je na dnu mora završila 14. travnja, dan nakon drame koja je dugo bila zavijena velom tajne. Rusi su 13. travnja objavili da je na brodu došlo do eksplozije koja je izazvala požar. Ukrajinska je strana odmah preuzela odgovornost za štetu nastalu na brodu, u priopćenju u kojem su izjavili da su je pogodili krstarećim projektilima, no ruska je strana to odbila.

RUSI SLUŽBENO POTVRDILI: “Moskva je na dnu mora” | | Morski HR
Ruska krstarica Moskva potonula je u “olujnom” Crnom moru, potvrdilo je rusko ministarstvo obrane. Rusi su teglili krstaricu do Krima gdje su je planirali popraviti nakon što je oštećena. Br

List Ukrajinska Pravda sada je izašao s nepoznatim detaljima o tome što se dešavalo tog dana. Kako pišu, "ukrajinski su branitelji zbog lošeg vremena i bahatosti ruskih mornara uspjeli s raketom Neptun otkriti i stići do admiralskog broda ruske flote, Moskva."

"13. travnja ruska raketna krstarica Moskva bila je stacionirana u Crnom moru, oko 120 km od obale. Ukrajina u vrijeme ruske invazije nije imala radare iznad horizonta, a konvencionalni radar ne može pokazati ciljeve na takvoj udaljenosti. Osvajači su to znali, pa su se osjećali prilično sigurnima.

Međutim, oko 16 sati, 13. travnja, operater kompleksa Neptun primio je vrlo neočekivane podatke: konvencionalni radar pokazao je veliku metu oko 120 km od obale. Objekt ove veličine u ovom sektoru Crnog mora mogla bi biti samo krstarica Moskva", piše Pravda.

Signal se odbijao od oblaka

Ukrajinske raketne snage rekle su da im je sama priroda pomogla da vide rusku metu. Kako su nad morem bili gusti oblaci, radarski signal se odbijao od njih do površine vode i natrag do oblaka. Pravda piše da je u takvom kretanju radar neočekivano stigao do kruzera Moskva, prenosi Index.

Rusi su bili toliko uvjereni u svoju nedostupnost ukrajinskim snagama da, prema izvorima Pravde, vjerojatno nisu ni aktivirali sustave protuzračne obrane. Iako ni aktivirana protuzračna obrana ne vidi ukrajinski podzvučni projektil jer leti iznad vode, piše spomenuti  portal.

Zapadni mediji objavili su svoje verzije uništenja krstarice Moskva. Neki su pisali da su Ukrajini koordinate potvrđene iz Europskog centra NATO-a. Drugi su pisali da je američki izviđački zrakoplov P-8 Poseidon sudjelovao u izvidnici s Ukrajinom i dao im točne koordinate.

No, ljudi iz vojnih krugova za Pravdu su ispričali da nije bilo teško otkriti Moskvu, nego doći do nje. Nakon što su projektili Neptun ispaljeni, trebalo im je oko šest minuta da dođe do krstarice. "Nitko nije znao jesu li je pogodili jer su operateri ukrajinskih Bayraktara odbili odletjeti kako bi potvrdili pogodak. Iznad oblaka ne bi vidjeli ništa, a ispod oblaka bi sigurno bili oboreni", piše Pravda.

Postalo je jasno da su Neptuni pogodili metu kada se krstarica Moskva iznenada pomaknula i pokušala sakriti. Osim toga, četiri su ruska broda istovremeno pojurila prema admiralskom brodu ruske flote iz različitih smjerova. Na moru se zatim razvila neočekivana oluja koja je zakomplicirala operacije spašavanja.

Kada je ukrajinska vojska shvatila da je tegljač krenuo s Krima prema Moskvi, postalo im je jasno da je situacija na kruzeru kritična. U noći 14. travnja jedan od vodećih sigurnosnih dužnosnika Ukrajine obavijestio novinare Pravde: "Moskva je gotova".

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruska krstarica Moskva postala je spomenik Putinovoj gluposti i odličan umjetni greben za ribe | | Morski HR
Raketna krstarica Moskva, zapovjedni ili ako više volite admiralski brod ruske Crnomorske flote, onaj isti brod koji se na početku rata tako bahato kur*io pred malobrojnim ukrajinskim braniteljima
Stručnjak o potonuću Moskve otkrio neke neobične detalje: “Brod je napušten prerano” | | Morski HR
Kapetan i analitičar, te urednik specijaliziranog pomorskog portala gCaptain, John Konrad na Twitteru je objavio analizu o potonuću ruske krstarice Moskva. Analizu je objavio kroz seriju tvitova u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.