1 min. čitanja

Uhvaćeni s više od 200 kilograma strogo zaštićenih morskih životinja

Uhvaćeni s više od 200 kilograma strogo zaštićenih morskih životinja
Foto: Wikimedia

ROVINJ – Rovinjska policija uhitila je tijekom vikenda dvojicu muškaraca u čije, vozilu je pronađeno više od 200 kilograma morskih krastavaca, čime ih se tereti da su počinili kazneno djelo trgovanja zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Izlov morskih krastavaca godinama je unosan biznis. Osobito ako su trpovi namijenjeni azijskom tržištu gdje su cijenjeni kao gastronomska poslastica, a na tržištu se za kilogram trpova može dobiti od 100 do 500 dolara.

Foto: Istarska policija

Istarska policija je u subotu kasno poslijepodne u blizini tvrđave Fort Forno kod Bala zatekli dvojicu muškaraca u dobi od 46 i 38 godina, koji su u prtljažniku automobila prevozili 12 kanti punih morskih krastavaca ukupne težine nešto veće od 205 kilograma.

Trpovi spadaju među zaštićene vrste u Jadranu te su izuzetno važni za funkcioniranje ekološke ravnoteže morskog dna. Njihov izlov je zabranjen. Hrane se organskim tvarima koje se nalaze na pjeskovitom dnu te tako pročišćavaju morski sediment. U suprotnom, bakterije bi se ubrzano razmnožavale i prekomjerno trošile kisik, što bi u konačnici dovelo do narušavanja staništa mnogih morskih organizama te do pojave muljevitoga dna.

U Jadranu obitava 30-ak vrsta trpova.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve veća potražnja za delikatesom, zbog koje ronioci gube živote
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.