2 min. čitanja

Ugostitelji: "Sve manje turista jede u restoranima, troše oprezno i jedu van centra!"

Ugostitelji: "Sve manje turista jede u restoranima, troše oprezno i jedu van centra!"
Foto: Depositphotos / UI / Ilustracija

Iako je turistički srpanj po brojevima bolji od prošlogodišnjeg, mnogim zadarskim ugostiteljima nije ispunio očekivanja. Kažu - turista ima, ali rijetki dolaze u restorane. Čak i kad dođu - potroše znatno manje nego proteklih godina.

Kako će potrošiti novac tijekom sedam dana provedenih u Zadru - dobro je pazila ova četveročlana obitelj iz Belgije.

- Uglavnom smo jeli u restoranima izvan središta grada, katkad i u gradu, u restoranima brze hrane - rekao je Marco iz Belgije.

Mihael dodaje kako su cijene u staroj jezgri prilično visoke, a izvan centra su u redu.

Gostima iz dalekih destinacija Hrvatska najčešće nije skupa.

- Bilo nas je četvero, svi smo naručili pizzu i piće. Račun je bio oko 80 eura. I to baš u centru grada, pizza je bila izvrsna, tako da smo bili iznimno zadovoljni - rekla je Hana iz Meksika. 

I Igor iz brazila smatra kako su cijene u redu.

- Nisu previsoke, u odnosu na mnoge druge gradove koje sam obišao - kaže.

Troškovi u ugostiteljstvu, kao i cijena radne snage samo rastu i cijene su morale ići gore. 

- Ako vidite punu terasu... da si skup, vjerojatno tu ne bi bilo nikoga. Mislim da mi još uvijek nismo skupi i da je prevelika rasprava o tome. Mislim da je puno skuplji život u Hrvatskoj, nego usluga - kaže Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja Zadar.

Pojedini ugostitelji sa zadarskog Poluotoka kažu da je ova sezona mnogo lošija od prethodnih.

- Ima ljudi, ali kao što vidimo, to su većinom mladi ljudi koji su više za klubove, zabave, nisu neki potrošači - kaže Antonio Jasić, barmen.

Kako je rekao jedan ugostitelj - turista ima, gostiju nema. Pa gdje onda jedu?

- Fast food, pizza, burgeri, kolodvori, pekare, bureci. Nisu neki potrošači, nisu to gosti koji će kao prijašnjih godina potrošiti 100 eura po glavi, nego su to sad cifre od 25-30 eura po glavi - ističe Antonio.

Ipak, slažu se ugostitelji, autohtona i kvalitetna ponuda uvijek nađe put do svog kupca.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.