2 min. čitanja

UGOSTITELJI POZOR! Državni inspektori kreću u akciju

UGOSTITELJI POZOR! Državni inspektori kreću u akciju
Foto: pixabay / Ilustracija

I ove godine inspektori Državnog inspektorata koordinirano će nadzirati provedbu turističke predsezone i sezone, svaka inspekcija u dijelu svoje nadležnosti

Na ovaj način Državni inspektorat, sad već tradicionalno, izravno doprinosi uspješnoj realizaciji sezone kroz zaštitu javnog i javnozdravstvenog interesa u kontekstu zaštite ljudi, životinja, bilja, prirodnih bogatstava i okoliša, najavili su iz te ustanove.

U koordiniranim inspekcijskim nadzorima sudjelovat će turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada (u području radnih odnosa i zaštite na radu), vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom, piše N1.

S obzirom na rezultate prošlogodišnje akcije, ove godine, tijekom nadzora poseban naglasak je na primjeni propisa iz područja rada i zapošljavanja te zaštite na radu.

Naime, tijekom srpnja i kolovoza prošle godine inspektori rada u području radnih odnosa u 184 nadzora u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zbog osnovane sumnje u počinjenje 68 prekršaja nadležnim sudovima podnijeli su 25 optužnih prijedloga te je izdano 11 prekršajnih naloga. Također doneseno je 20 upravnih mjera, od kojih se 13 odnosilo na mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti, zbog neprijavljivanja radnika (10) na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, s prvim danom početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme te zbog nezakonitog rada državljana trećih zemalja (12) bez dozvole za boravak i rad odnosno potvrde o prijavi rada u Republici Hrvatskoj. Ostale upravne mjere odnosile su se na zabranu nezakonitog rada maloljetnika.

– Rezultati prošlogodišnje akcije uz zakonsku pred nas stavljaju i moralnu obvezu da zaštitimo radnika – rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić te dodao da je poruka jasna – ‘rad na crno’ je protuzakonit te ujedno i najskuplji oblik rada. Njime se izravno nanosi šteta i radniku i gospodarstvu. Stoga i radnike i poslodavce pozivamo da ne pristaju na takav oblik rada. Uz navedeno, kako je rekao, prije same “špice” sezone bit će pojačani nadzori inspektora u području zaštite na radu nad radom radnika u kuhinjama, praonicama rublja i u energetskim objektima (kotlovnice i sl.).

Naime, u navedenim objektima povećani su rizici (za život i zdravlje radnika) koji bi mogli uzrokovati ozljeđivanje radnika, profesionalnu bolest, bolest u vezi s radom te ostalu materijalnu i nematerijalnu štetu na radu i u vezi s radom.

Nadzornim aktivnostima provjeravat će se je li poslodavac procijenio sve rizike prisutne na mjestu rada radnika, jesu li radnici osposobljeni za rad na siguran način, jesu li na sredstvima rada koja se koriste primijenjena pravila zaštite na radu i jesu li sredstva rada pregledana i ispitana u skladu s propisom te postoje li neke druge opasnosti koje bi ugrožavale zdravlje i sigurnost radnika. Od 110 inspekcijskih nadzora primjene odredbi Zakona o zaštiti na radu tijekom prošlogodišnje turističke sezone utvrđeno je niz nepravilnosti slijedom kojih su donesene 154 upravne mjere. Većina prekršaja poslodavaca odnosila se na obveze poslodavaca vezane uz izradu procjene rizika.

Koordinirani inspekcijski nadzori inspekcija Državnoga inspektorata u djelatnosti ugostiteljstva i turizma; u hotelima, restoranima, kampovima, marinama i drugim ugostiteljskim objektima te u pružanju usluga aktivnog i pustolovnog turizma i drugih usluga u ugostiteljstvu i turizmu traju do 31. kolovoza 2022. godine.

Inspektori će u slučaju utvrđenih nedostataka i nepravilnosti poduzimati zakonom propisane mjere.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.