3 min. čitanja

Uginula glavata želva koju su hrabri šibenčani izvukli iz ilegalne ribarske mreže

Uginula glavata želva koju su hrabri šibenčani izvukli iz ilegalne ribarske mreže
Foto: Aquarium Pula

PULA/ŠIBENIK - U Centar za oporavak morskih kornjača u Puli, u petak je pristigla ozlijeđena glavata želva, koju su usred noći spasili hrabri Šibenčani. Nakon nekog vremena provedenog u moru, bez zraka, kornjača je jedva prodisala, bila je živa, ali u kritičnom stanju. Brzo je potom transportirana u Pulu.  

- Jedinka je dan prije bila zapetljana u ilegalnu mrežu stajaćicu u Šibeniku. Iako je tim ronioca uspio jedinku izvaditi iz mreže njeno zdravstveno stanje je bilo i dalje kritično. Nažalost, kornjača je nakon dolaska u naš Centar tijekom noći uginula - javljaju iz Aquariuma Pula.

- Pristigla je s povećom ozljedom oklopa, ali detaljnijim je pregledom ustanovljeno kako je rana starija nekoliko mjeseci te je vezivno tkivo već očvrsnulo. Jedinka je duže vrijeme provela zapetljana u mreži, te je moguće da je to bila ključna stavka ovakvog ishoda, međutim točne će se informacije znati tek nakon službene sekcije koja će se provesti u HVI-u - poručuju i zahvaljuju se Goranu Šimiću, grupi Kornjace.com – Divni Svijet Kornjača i svima koji su pomogli u akciji spašavanja.

O ishodu incidenta, obavijestili smo i Upravu ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, te pitali, je li sporna mreža uklonjena i možemo li uskoro očekivati da Uprava ribarstva krene u nove akcije čišćenja podmorja od ilegalnog ribolovnog alata, zajedno s MORH-om, kako su to radili u dva navrata i do sad?

- Inspekcija je u petak sve pregledala i nije na toj lokaciji prinašla niti jedan nelegalni alat, a može se očekivati da inspekcija i Obalna straža uskoro krenu u nove akcije - kazala nam je glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede, Maja Popović.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Šibenčani u noćnoj akciji spasili ugroženu glavatu želvu iz ilegalne mreže!
ŠIBENIK - Nekolicina hrabrih i plemenitih Šibenčana sinoć su napravili pravo herojsko djelo. Vidjeli su ugroženu kornjaču, glavatu želvu zapetljanu u ilegalnu ribarsku mrežu i hitro se organizirali za njeno spašavanje. Ronilac na dah Ivan Aleksić javio nam se još sinoć da nas pita kome se javiti.…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.