2 min. čitanja

Udruga hrvatskih skipera nakon izazivanja požara na Hvaru: “Nikako ne možemo opravdati čin mladog kolege!”

Udruga hrvatskih skipera nakon izazivanja požara na Hvaru: “Nikako ne možemo opravdati čin mladog kolege!”
Foto: Pexels / Ilustracija

Nakon požara koji se dogodio u večernjim satima 18. kolovoza 2021. g. u uvali Stupišće u blizini rt Kabal na otoku Hvaru Udruga hrvatskih skipera i članova posada jahti CROSCA uputila je priopćenje za javnost kojim izražavaju službeni stav Udruge i njezinog članstva o ovom događaju.

Naime, prema podacima iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske i medijskim objavama utvrđena je osnovana sumnja da je požar uzrokovan neodgovornim ponašanjem skipera koji su za vrijeme rođendanske zabave sa svojeg plovila ispalili signalnu raketu koja je pala na kopno gdje je zapalila suho raslinje te se požar potpomognut vjetrom vrlo brzo proširio.

Udruga hrvatskih skipera i članova posada jahti oštro istupa protiv svakog oblika neodgovornog ponašanja zapovjednika plovila i članova njihovih posada; pogotovo kad njihovo djelovanje predstavlja ugrozu života i imovine.

Osim teško procjenjive štete nastale požarom, navedeni događaj nanosi nemjerljivu štetu ugledu struke skipera te baca loše svjetlo na cjelokupnu djelatnost od koje u zadnje vrijeme živi sve veći broj mladih.

Foto: Morski HR

Budući da je osnovna uloga i cilj zalaganja Udruge promocija i standardiziranje skiperske struke, edukacija mladih te zaštita prirodne baštine, nikako ne možemo opravdati čin mladog kolege.

Navedeni nemio događaj poslužit će u budućnosti pri odgoju nadolazećih generacija skipera, te će se navoditi kao primjer loše prakse gdje se odgovornost zapovjednika plovila zanemarila u korist razuzdane zabave.

Osim žaljenja što je do ovakvog događaja uopće došlo, a pogotovo što mu je uzrok ponašanje našeg kolege po struci, Udruga će u budućnosti poduzeti odlučnije i jače korake kako bi kroz svoje djelovanje povećala razinu odgovornosti i svjesnosti o rezultatima svojeg ponašanja pri odgoju i obrazovanju mladog kadra.

Nadamo se da će djelovanje Udruge doprinijeti smanjenju broja incidenata poput navedenog te da će hrvatski skipperi u budućnosti biti prepoznati kao stručni, odgovorni, časni i pouzdani zapovjednici koji brinu o životima i imovini kao i prirodnoj baštini te pomorskoj tradiciji, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Udruge hrvatskih skipera i članova posada jahti CROSCA, Vicko Ozretić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Mladi skiper zbog izazivanja požara na Hvaru ide u zatvor – Šteta veća od 4 milijuna kuna!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.