2 min. čitanja

FOTO U zaljevu Ploča održane vježbe združenog manevra pomorske grupe specijalnih snaga

FOTO U zaljevu Ploča održane vježbe združenog manevra pomorske grupe specijalnih snaga
Foto: MORH/ T. Brandt

Na području rijeke Neretve, u zaljevu Ploče i Baćinskim jezerima od 24. do 28. travnja 2023. godine Zapovjedništvo specijalnih snaga i Hrvatska ratna mornarica proveli su zajedničku implementaciju NATO standarda za aktivnosti Riječnih operacija - “Riverine Operations”.

Tijekom provedbe združenog manevra pomorske grupe specijalnih snaga ZSS-a i Satnije mornaričko desantnog pješaštva Flote HRM-a (sMDP HRM-a) uvježbavan je koncept “broda matice” (“Mother Ship”) koji je služio kao plutajuća izdvojena operativna baza (“Forward Operational Base” – FOB) s kojeg su vođene operacije.

S “broda matice” su pokretane patrole desantnim gumenim brodicama po rijeci Neretvi gdje su uvježbavane procedure značajne za Riječne operacije (izviđanja, ronjenja u mutnim vodama te reakcije na različite taktičke situacije).

Također su uvježbavane procedure bliske zračne potpore u noćnim uvjetima, korištenjem JTAC-a (“Joint Terminal Attack Controler”) uz potporu 93. krila HRZ-a s helikopterima Kiowa Warrior.

Poseban naglasak bio je na daljnjem razvoju sposobnosti pripadnika sMDP HRM-a za provedbu desanta s vodenih površina na kopno te zauzimanje obale i ključnih točaka u priobalnom području.

Zapovjednik pomorske grupe specijalnih snaga istaknuo je: “Upravo ovakav oblik obučnog događaja i uska suradnja s Hrvatskom ratnom mornaricom dodatno razvijaju sposobnosti i prilagodljivost na različite izazove. Ovakav oblik uvježbavanja nastavit će se i u narednom razdoblju.”

Na ovoj aktivnosti pored ZSS-a, HRM-a, HRZ-a sudjelovali su i pripadnici Obavještajne pukovnije HV-a.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.