2 min. čitanja

U Zadru je održana IV. sjednica Radne skupine – Otočnog partnerstva

U Zadru je održana IV. sjednica Radne skupine – Otočnog partnerstva
Foto: Screenshot/Youtube

Donesena je i odluka o suglasnosti na projektne prijedloge koji se prijavljuju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Voditeljica Radne skupine Dujmović Vuković istaknula je i da je proces prioritizacije projekata započeo početkom 2023. godine, kada je zaprimljeno 139 projektnih prijedloga, a od kojih je 109 bilo prihvatljivo za financiranje u okviru Integriranog teritorijalnog programa (ITP) 2021.-2027. Ukupna vrijednost tih projekata bila je 166 milijuna eura, što je više od alokacije za cijeli ITP za otoke. Podsjetila je da je za sve hrvatske obalno-otočne županije osigurano 150 milijuna eura.

Iznos dodijeljen Zadarskoj županiji u okviru ITP-a za otoke je 25,6 milijuna eura, a najviše sredstava koja se kroz ovaj proces mogu ugovoriti je 110 % alokacije, odnosno 28,160.000 eura, o čemu smo već pisali.

Na sjednici su predstavljeni svi zaprimljeni projektni prijedlozi, postupak ocjene pristiglih prijava sukladno kriterijima prihvatljivosti i prioritizacije te broj bodova ostvaren po svakom projektu. Od ukupno devet projektnih prijedloga za koje je proveden postupak ocjene pristiglih prijava, sedam je uvršteno na konačni prijedlog popisa mogućih prijavitelja i projektnih prijedloga za prioritetno financiranje u okviru ITP-a, RSO 5.2., dok su preostala dva projektna prijedloga uvrštena na rezervnu listu, pišu Naši školji.

Konačni prijedlog popisa mogućih prijavitelja i projektnih prijedloga:

  • Projekt ARHIPELOGOS, nositelja Sveučilište u Zadru
  • Projekt ARHIPELAG KULTURE, nositelja Grad Pag
  • Projekt Energija otoka, nositelja Psihijatrijske bolnice Ugljan
  • Projekt ŽIVOT ARHIPELAGA, nositelja Općine Preko
  • Projekt OTPORAN ARHIPELAG, nositelja Općine Pašman
  • Projekt Smart hub PAG, nositelja Srednja škola Bartula Kašića Pag te
  • Projekt ZELENI ARHIPELAG, nositelja Općine Preko.

Sedam najviše ocijenjenih projekta uključuje više od 20 pojedinačnih investicija, odnosno podprojekata budući da je jedan od uvjeta bila integriranost projektnih prijedloga koji će svojom realizacijom doprinijeti poboljšanju kvalitete života i rada u više otočnih mjesta i općina.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Zadarska županija objavila je javni poziv - osigurano je 25,6 milijuna eura za razvoj otoka. Evo do kad je rok za prijavu!
Za razvoj pametnih i održivih otoka u ITP-u na nacionalnoj razini izdvojeno je ukupno 150 milijuna eura, a od toga je 25,6 milijuna eura bespovratnih sredstava koja će biti na raspolaganju za otoke Zadarske županije. - Riječ je o zaista jedinstvenoj prilici jer do sada nije postojala ovoliko velika
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.