2 min. čitanja

U zadarskoj Gaženici će prezimiti talijanski trajekt Rhapsody

U zadarskoj Gaženici će prezimiti talijanski trajekt Rhapsody
Foto: Morski HR

ZADAR - Na međunarodnom gatu luke Gaženica ovih se dana vezao putnički brod Rhapsody kako bi ovdje prezimio. Međutim, pitanje je je li dobro da se Gaženica pretvori u luku za takozvani mrtvi vez međunarodnih brodova?

Radi se o putničkom trajektu talijanske kompanije Grandi Navi Veloci (GNV) koji je izgrađen 1996. u francuskom brodogradilištu Chantiers de l Atlantique, Saint-Nazaire.

Foto: Morski HR

Brod MV Rhapsody uplovio je u Zadar Cruise Port - Putničku luku Gaženica 9. siječnja i prema trenutnim informacijama ostaje u mirovanju s 20-ak članova posade talijanske nacionalnosti do 20. travnja 2023. godine, 057info doznaje od Rebeke V. Pevec, generalne menadžerice ZIPO-a.

Pevec je navela i tehničke podatke trajekta kojem je matična luka iz koje inače isplovljava Genova u Italija, a plovi za luku Porte Torres na Sardiniji. Rhapsody je BRT 44,307 t, dužina 172 m, širina 30 m, gaz 6,7 metara a maksimalna brzina 23,5 čvora. Može maksimalno primiti 2,650 putnika i 708 vozila.

Foto: Morski HR

Zbog čega je brod došao u Zadar na vez, ne zna se. Tijekom korona perioda, Gaženica je bila privremena luka za dva kruzera i za jedna tehnički brod. Bolje nego da zjapi prazna do dolaska prvog kruzera, a s obzirom na to da je Zadar ostao bez međunarodne linije za Italiju.

Od priveza talijanskog broda korist će imati Lučka uprava Zadar koja ga naplaćuje. Posada broda trebat će i usluge brodskog agenta, priveza, peljara, Čistoće za odvoz otpada i Luke Zadar d.d. za opskrbu vodom, i slično.

No nije dobro da se Gaženica pretvori u luku za takozvani mrtvi vez međunarodnih brodova, piše zadarski portal.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Nova virtualna šetnja putničkom lukom Gaženica
Lučka uprava Zadar izradila je novu virtualnu šetnju putničkom lukom Gaženica te je ista ovog tjedna objavljena na službenim web stranicama. U odnosu na prethodnu verziju koja je napravljena 2019. godine, novom virtualnom šetnjom moguće je vidjeti obalne zidove i zaštitu nasipa, čiji su rad…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.