2 min. čitanja

U Umagu započelo potpisivanje ugovora o zakupu poljoprivrednih zemljišta - Cilj je povećanje prodaje lokalnih proizvoda

U Umagu započelo potpisivanje ugovora o zakupu poljoprivrednih zemljišta - Cilj je povećanje prodaje lokalnih proizvoda
Foto: Boris Kačan

UMAG - U svrhu poticaja razvoja poljoprivrede i gospodarstva na području Umaga i okolice, krajem 2021. godine objavljen je javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Umaga, a u tijeku je proces potpisivanja ugovora s umaškim zakupcima.

Natječajem je obuhvaćeno ukupno 123,64 ha, što predstavlja kvalitetnu poticajnu politiku usmjerenu pomoći i podršci lokalnih poljoprivrednika, koja u konačnici uvelike može utjecati na visok stupanj samoodrživosti zajednice.

Temeljem natječaja, ovih je dana u tijeku potpisivanje dvadeset i četiri ugovora za ukupnu površinu od 33,57 ha, godišnje zakupnine 3.380,45 EUR. Navedeno poljoprivredno zemljište na području Umaga bit će korišteno u svrhu uzgoja voća i povrća, odnosno lokalnih poljoprivrednih dobara, čime će poljoprivrednici najmoprimci povećati svoj prinos, a time i prodaju lokalnih proizvoda.

Na tržištu trenutno je u uzlaznoj putanji potražnja za konzumacijom lokalnih domaćih proizvoda, čime se teži zdravoj prehrani i kvalitetnom načinu života. Riječ je o „win win“ situaciji, obzirom da se ovim poticajnim mjerama pomaže lokalnim poljoprivrednicima, potiče proizvodnja i prodaja na mikro razini, a zajednici se u konačnici nudi domaći kvalitetan autohtoni proizvod, koji je na tržištu sve traženiji, nedostupniji i vrjedniji.

Grad Umag je 2020. godine pokrenuo hvalevrijedan projekt „Gradskih vrtova“ ne bi li na najdirektniji način utjecao na poboljšanje kvalitete života građana Umaga u socijalnom, zdravstvenom, ekonomskom, ali i ekološkom smislu. Ukupno je 60 vrtnih parcela, površine cca 50m2, dano na korištenje građanima u svrhu uzgoja voća i povrća, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Vrtne parcele su prije svega namijenjene građanima iz urbanih sredina, odnosno stambenih zgrada, a koji nemaju okućnicu ili zemljište pogodno za obrađivanje.

- Grad Umag na svim poljima nastoji u što većoj mjeri provoditi poticajne mjere ne bi li se horizonti razvoja zajednice širili iz godine u godinu, nudeći na taj način bolji i kvalitetniji život svim sugrađanima. Suradnja s Državom u ovom smislu zadovoljavajuća je, a jedino se zajedničkim snagama može potaknuti ubrzani rast i razvoj jedne sredine - izjavio je gradonačelnik Umaga prilikom potpisivanja ugovora.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.