2 min. čitanja

U Ugljanu napravili plan za širenje lučkog područja bez znanja Županijske lučke uprave

U Ugljanu napravili plan za širenje lučkog područja bez znanja Županijske lučke uprave
Foto: ŽLU Zadar

PREKO - Općina Preko otvorila je javnu raspravu o izradi Urbanističkog plana uređenja (UPU) luke Ugljan/selo i 20. prosinca zakazala izlaganje Plana.

Prema riječima načelnika Jure Brižića, ovo je drugi put da je UPU luke Ugljan na javnoj raspravi. Prvi put prije dvije godine, no zbog toga što za to područje u Prostornom planu nije bila predviđena izrada UPU-a, u Općini su prvo morali unijeti promjene u Prostorni plan uređenja općine Preko, kako objašnjava Brižić za 057info.

Iako se radi o luci otvorenoj za javni promet kojom gospodari Županijska lučka uprava, oni o tome da je izrađen prijedlog urbanističkog plana, ne znaju ništa. Županijska lučka uprava trebala je biti ta koja će odrediti namjenu lučkog područja koje se širi.

Plan uređenja postojeće luke u centru mjesta izradila je tvrtka DS projekti d.o.o iz Zagreba.

Maksimalni broj vezova određen je sa 400 vezova što je u skladu sa županijskim prostornim planom. U maloj luci Ugljana, to će ovisiti o prostornim mogućnostima, što će se definirati posebnim projektom luke, stoji u UPU-u. Također se predlaže izgradnja novih gatova radi povećanja sigurnosti priveza plovila unutar ove luke.

Dio akvatorija luke otvorene za javni promet namijenjen je postavljanju (pontonskog) pristaništa. Planira se postavljanje dizalice i opreme za dizanje iz mora i spuštanje u more plovnih objekata.

Predviđeno je nasipanje dijela uvale. Na savjetovanju prije dvije godine na to je prigovorio Zdenko Kovačić, no njegov je prigovor odbačen jer je "potrebno nasipavanje u tolikoj površini kako bi se uvrstili svi predloženi sadržaji".

Osim uređenja luke, planirana je gradnja nove tržnice sa ribarnicom, određuje se i uređenje obalne šetnice („Lungo mare") cijelim potezom obale, zatim uređenje javnog parka i dječjeg igrališta.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.