1 min. čitanja

U Sydneyu počela jedna od najtežih jedriličarskih regata na svijetu

U Sydneyu počela jedna od najtežih jedriličarskih regata na svijetu
Foto: Carlo Borlenghi/Rolex Sydney Hobart

Dramatično je bilo danas oko 13 sati po lokalnom vremenu u sydneyskoj luci, odakle je startala jedna od najzahtjevnijih regata na svijetu, u kojoj 109 jedrilica treba prijeći zahtjevnu rutu od oko 1170 kilometara.

Regata je počela pucnjem startnog topa, bile su postavljene četiri startne linije, a posade su morale paziti da ih ne prijeđu prije 13 sati. Start je bio kaotičan, a dva vodeća kandidata Andoou Comanche i Hamilton Island Wild Oats, zbog povrede pravila, napravili su kaznena skretanja u prvih 20 minuta, prenosi organizator regate.

Nakon što napuste sydneyski zaljev, jedriličari moraju savladati Bassov prolaz između Australije i Tasmanije, nakon čega trebaju preko estuarija rijeke Derwent, stići do glavnog grada Tasmanije - Hobarta.  

Rekordno vrijeme koje treba nadmašiti je 1 dan, 9 sati 15 minuta i 24 sekunde za 628 nautičkih milja Božićne jurnjave Južnim morima. Jedriličarima će na ruku ići prognoza meteorološke službe Novog Južnog Walesa, koja je predvidjela jak sjeveroistočni vjetar.

Bassov tjesnac dug je oko 500 kilometara, a kao i većina voda oko Tasmanije, zbog svoje plitkoće opasan je za plovidbu. Područje je to poznato i kao groblje brodova, a najviše su stradali brodovi u 19. stoljeću.

J.K.Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.