1 min. čitanja

U Supetru se okupili stručnjaci za ribe iz devet zemalja

U Supetru se okupili stručnjaci za ribe iz devet zemalja
Foto: IZOR

SUPETAR - Institut za oceanografiju i ribarstvo organizator je druge ihtiološke konferencije zemalja jugoistočne Europe (SEEIC 2022) koja će se održava 12.- 15. listopada u Supetru. Tom prilikom na Braču se okupilo preko 70 znanstvenika iz devet zemalja. Stručnjaci iz područja morske i slatkovodne ihtiologije iz Grčke, Turske, Izraela, Španjolske, Crne Gore, Austrije, Bosne i Hercegovine i Poljske, zajedno sa svojim hrvatskim kolegama prezentirat će rezultate svojih najnovijih istraživanja.

Konferenciju je otvorila ravnateljica instituta dr. sc. Živana Ninčević Gladan, a prigodne riječi na otvaranju održali su predsjednica organizacijskog odbora dr. sc. Dubravka Bojanić Varezić, te dr. Belma Kalamujić Stroil i prof. dr. Rifat Škrijelj rektor Sarajevskog univerziteta.

Foto: IZOR

Prva ihtiološka konferencija ovakvog tipa (SEEIC) održana je u Sarajevu 2017. godine u počast prvom europskom ihtiološkom kongresu održanom upravo u tom gradu 43 godine ranije. SEEIC konferencija bila je posvećena životu i djelu cijenjenog ihtiologa i stručnjaka prof. dr. Tonka Šoljana koji je radio i živio u Sarajevu.

Dr. Šoljan je veći dio svog profesionalnog života proveo u Splitu radeći na Institutu za oceanografiju i ribarstvo, stoga je bilo sasvim primjereno drugu konferenciju održati upravo u organizaciji ustanove u kojoj je proveo veći dio svoje znanstvene karijere.

Foto: IZOR

Organizacija drugog kongresa trebala se održati 2020. godine, ali je otkazana zbog pandemije COVID-19. Znanstveni radovi s konferencije koji zadovolje recenziju bit će objavljeni u posebnim izdanjima časopisa Acta Adriatica i The Croatian Journal of Fisheries.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.