2 min. čitanja

U subotu starta adrenalinska regata Susak za dvoje i posade

U subotu starta adrenalinska regata Susak za dvoje i posade
Foto: Facebook

IČIĆI/SUSAK – Susak za dvoje/Susak za posade je jedinstvena regata na Sjevernom Jadranu, pošto promovira tzv. shorthanded jedrenje, odnosno jedrenje u dvoje. Osim dvojaca, u posebnoj kategoriji u  regati sudjeluju i pune posade. Regata se jedri na ruti Ičići-otok Susak-Ičići, i duljine je 100 NM.

Odobalna (offshore) regata Susak za dvoje i posade pokrenuta je s ciljem da i ovaj dio Jadrana dobije svoju ozbiljnu navigacijsku regatu po uzoru na regate srednjeg i južnog Jadranu, primjerice Jabuku ili Sušac za dvoje, na kojima rado sudjeluju i naši jedriličari s Kvarnera.  Ozbiljnih 100 nautičkih milja „jedrenja u komadu“, u kasnom jesenskom terminu koji u pravilu donosi ekstremnije uvjete, ipak nije za svakoga! Uz veliko iskustvo i dobro pripremljen brod, ova regata zahtijeva i dobru fizičku pripremljenost posada, pogotovo onih koje jedre u dvoje.

Regata je svojevrsna avantura, a upečatljive su ostale riječi Ivice Kostelića, koji je po završetku drugog “burnog” izdanja regate Susak za dvoje, izjavio da mu je doza adrenalina, tijekom regate, dovoljna za slijedećih godinu dana.

Na prvom izdanju regate nastupilo je 13 jedrilica, od kojih su četiri jedrili s posadom u dvoje, o ostali su bile pune posade.

Foto: Facebook

Drugo izdanje privuklo je mnogo više dvojaca, čak 11, te 8 punih posada. Međutim, zbog olujne bure, koja je odgodila start za 34 sata, a koja je u trenutku  starta i dalje puhala između 20 i 40 čv, startu je pristupilo samo 13 jedrilica, od kojih je samo 7 završilo skraćenu rutu regate, dok ih je četvero moralo odustati tijekom regate.

Ove godine, prijavljeno je 17 jedrilica, 9 dvojaca i 8 punih posada. U najavi su lagani vjetrovi zapadnog i jugozapadnog smjera na startu, te kasnije, tijekom dana, pojačanje vjetra na 20 čv uz postepeni prijelaz na jugo. Uz to, jedriličare očekuje mnogo kiše, te nevere koje su najavljene tijekom sva tri dana regate.

Upetak 26. studenoga 2021. u 8:30 sati u marini Ičići, na sastanku kormilara uoči početka trećeg izdanja jedriličarske regate „Susak za dvoje i posade“,  organizatori će predstaviti regatu i njezine natjecatelje, a regata starta u subotu.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.