2 min. čitanja

U Splitu uručeno više od 28 milijuna kuna vrijednih ugovora za zapošljavanje žena pružateljica usluga pomoći starijima

U Splitu uručeno više od 28 milijuna kuna vrijednih ugovora za zapošljavanje žena pružateljica usluga pomoći starijima
Foto: Pixabay/Ilustracija

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručio je u srijedu u Splitu 29 ugovora, vrijednih više od 28 milijuna kuna, u sklopu programa "Zaželi", na temelju kojih će se zaposliti 360 žena koje će pružati usluge i pomoć za 3600 korisnika.

Ministar Piletić podsjetio je da je Vlada osigurala dodatnih 245 milijuna kuna za realizaciju programa "Zaželi" u kojem se zapošljavaju žene koje brinu o starijima u njihovim domovima.

- Vlada je u sklopu jesenskog paketa, vrijednog 21 milijardu kuna, osigurala i dodatnih 245 milijuna kuna kako bi svima koji su se prijavili za treću fazu projekta 'Zaželi' omogućila financiranje - rekao je.

- Liste čekanja za prijem u domove za stare i iznemogle u nekim slučajevima premašuju i deset puta više nego što ima kreveta, a ovakvim angažmanom žena kroz program 'Zaželi' omogućava se da osobe u potrebi ostanu u svojim domovima i tako se rasterećuju domovi za stare i iznemogle - rekao je Piletić

Neradna nedjelja neće dovesti do povećanja otkaza

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s najavama izmjena Zakona o radu, po kojima će nedjelja biti neradni dan, rekao je kako ne misli da će to "dovesti do povećanja otkaza".

- Želimo omogućiti dio radnih nedjelja, isto tako izvan turističke sezone omogućiti da se rad nedjeljom definira, da se plati više jer po sadašnjem Zakonu o radu imamo definirano da bi se taj rad trebao platiti više, ali nije definirano koliko - istaknuo je Piletić. Dodao je kako bi svima onima koji zbog svjetonazorskih razloga ne žele raditi nedjeljom to pravo trebalo omogućiti, ali ne pod uvjetom da bi to moglo prouzročiti raskid ugovora o radu.

- Ovo je iznimno osjetljivo socijalno i političko pitanje, nipošto ne bih rekao da je to ekonomsko pitanje - istaknuo je Piletić i dodao kako je Ustavom definirano da svi koji rade imaju pravo na odmor.

Na novinski upit plaši li se najavljenog objavljivanja revizije poslovanja njegova ministarstva, Piletić je odgovorio niječno.

- Ne bojim se ničega jer - ako je bilo što krivo - bit će to u nalazu i javno dostupno. Nije prvi put, s obzirom na dužnosti koje sam prije obnašao, da revizija dade svoje mišljenje da neke stvari korigiramo - rekao je.

Piletić je nakon Splita u Imotskome podijelio ugovore vezane uz mjere aktivne politike zapošljavanja na području Imotske krajine.

Hina / Vlada

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.