2 min. čitanja

U splitsku luku stigao grčki kabelopolagač

U splitsku luku stigao grčki kabelopolagač
Foto: Joško Jaković

SPLIT - Kabelopolagač Atalanti trenutno se nalazi na vanjskom vezu splitske gradske luke.

Atalanti Plovi pod Grčkom zastavom, sagrađen je 2008. godine, a u Split je stigao jučer u večernjim satima. Ovaj impresivni brod duljine je 97 metara. Fotografirao ga je Joško Jaković.

Podsjetimo, u tijeku su izmjene 110 kV podmorskih kabela koji povezuju otoke Brač-Hvar i Hvar-Korčula, a čije će aktivnosti polaganja i spajanja novih podmorskih kabela te uklanjanje starih kabela na navedenim dionicama trajati do sredine lipnja 2024. godine.

U prvoj polovini 2024. godine predviđena je zamjena podmorskih kabela 110 kV i pripadajućih kopnenih dionica te revitalizacija kabelskih kućica. Postojeći kabeli s uljnom izolacijom mijenjaju se kabelima ekološki prihvatljivije tehnologije.

Starost postojećih kabela je na razini od 40 godina te se predmetnim projektom dugoročno osigurava sigurnost opskrbe otoka Hvara, Brača i Korčule, omogućava integracija obnovljivih izvora energije, odnosno potiče razvoj otoka i gospodarske aktivnosti na predmetnom području. Krajem veljače 2024. godine počinje i projekt povezivanja sjevernojadranskih otoka Cresa i Lošinja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Izmjenjuju se podmorski kabeli Brač – Hvar i Hvar – Korčula
Hrvatski operator prijenosnog sustava d.d. (HOPS) obavještava jedinice lokalne uprave i samouprave, zainteresiranu javnost te sredstva javnog informiranja da s današnjim danom (22. siječnja 2024. godine) počinju radovi na zamjeni 110 kV podmorskih kabela koji povezuju otoke Brač-Hvar i Hvar-Korčula, a čije će aktivnosti polaganja i spajanja novih podmorskih
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.