2 min. čitanja

U siječnju odlomljeni ledeni brijeg opasnost je za ekosustav i ljude

U siječnju odlomljeni ledeni brijeg opasnost je za ekosustav i ljude
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Iako je odvajanje ledenog brijega prirodan proces, on ipak izaziva negativan utjecaj na ekosustav, a posebice kada se radi o izuzetno velikim ledenjacima. Također je prijetnja plovilima u regiji.

Ogromni ledeni brijeg koji se u siječnju odlomio od antarktičkog ledenog grebena ima površinu oko 1.550 četvornih kilometara, otprilike kao Krk, Cres, Brač i Hvar zajedno.

- Santa leda ove veličine imat će veliki utjecaj na oceanske ekosustave koji podržavaju bogatu raznolikost morskih životinja koje se nalaze u ovoj antarktičkoj regiji - objašnjava ekolog Geraint Tarling i dodaje da ovi utjecaji mogu biti pozitivni i negativni.

Snimka iz zraka, koju je snimio British Antarctic Survey (BAS), pokazuje koliko je masivan ovaj ledeni blok. Ali ono što možemo vidjeti ipak je samo djelić sante. Naime, većina njegove mase proteže se stotinama metara u dubinu.

Odlomljeni ledenjak trenutno pluta 150 kilometara od mjesta gdje je nekoć bio spojen s polarnim kontinentom te ne samo da predstavlja prijetnju ljudskim aktivnostima, već može uvelike utjecati na lokalnu ekologiju.

- Kako se santa leda bude otapala, oslobađat će mnogo hranjivih tvari koje bi mogle pogodovati rastu mikroskopskih biljaka kao što je fitoplankton u podnožju oceanskih hranidbenih mreža - navodi Tarling.

Otapanje u tako velikim razmjerima oslobađa puno slatke vode u ocean što smanjuje razinu slanosti i čini vodu neprikladnom za mnoge fitoplanktone i zooplanktone koji se njima hrane što utječe na ribe, ptice, tuljane i kitove.

Postoji također velika briga zbog rizika za plovila nakon što se ova ogromna santa leda počne lomiti na manje komade, piše Science Alert.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Satelit snimio odlomljeni ledenjak s Antarktike, površine 4 najveća hrvatska otoka zajedno
Ogromni ledeni brijeg koji se prošle nedjelje odlomio od antarktičkog ledenog grebena ima površinu oko 1.550 četvornih kilometara, otprilike kao Krk, Cres, Brač i Hvar zajedno. BAS je na društvenim mrežama objavio prve satelitske snimke odlomljenog ledenog brijega. Veličina ledene formacij…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.