2 min. čitanja

U šibenskom Sokolarskom centru oporavo se bjeloglavi sup

U šibenskom Sokolarskom centru oporavo se bjeloglavi sup
Foto: Eko centar Beli

ŠIBENIK - Bjeloglavi sup, koji se od kraja studenog zbog neuhranjenosti oporavljao u šibenskom Sokolarskom centru, pušten je u prirodu.

To je već treći primjerak te strogo zaštićene ptice, s rasponom krila od gotovo dva metra, koji je dospio u šibensko oporavilište za grabljivice u posljednjih godinu dana. Nažalost, jednog bjeloglavog supa, ustrijeljenog kod Imotskog, u Centru nisu uspjeli spasiti.

U protekle 23 godine ovdje je hospitalizirano na stotine pernatih pacijenata. Njih čak dvije trećine vraćeno je u divljinu i to je trenutak za koji živi ekipa Centra.

- Prije 2 mjeseca smo zaprimili s Hvara poziv da je pronađen bjeloglavi sup koji je iznemogao i izgladnio, ekipa ga je dovela ovdje mi smo ga nahranili, dobio je dva kilograma i pušten je natrag u prirodu danas - rekao je Stipe Klisović, sokolar u Sokolarskom centru.

Bjeloglavi sup strogo je zaštićena i najveća ptica u Hrvatskoj. Ističe se da u ekosustavu ima ulogu 'higijeničarske službe'.

- Oni su čistači, njihov želudac može preraditi razne bakterije da se ne šire dalje. U Hrvatskoj imamo oko 120 parova bjeloglavih supova i svaka je jedinka važna za okoliš - istaknuo je Klisović.

Razlozi zbog kojih ptice dolaze u Sokolarski centar različiti su.

- Pa bude svega od udaraca automobila, pušaka. Za sada najviše udarci automobila, pa onda idu staklene prepreke, otrovi i puške - navodi.

Praktičnu nastavu ovdje odrađuju i brojni čuvari prirode.

- Zaštitari se uče da kada pronađu ozlijeđenu pticu da ju znaju kontrolirati da ne naprave još veću ozljedu ptice i uče kako ju dopremiti u Sokolarski centar - kazuje Klisović.

Ne ozdrave, nažalost, sve ptice. No ostaci stradalih i uginulih životinja postaju baze dragocjenih podataka. Ptice, pak, koje stalno žive ovdje uključene su u jedinstveni edukativni program za posjetitelje. Upijalo ga je dosad više od 200 tisuća školaraca, piše Magazin HRT.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: Spašavanje bjeloglavih supova i njihovo ispuštanje u prirodu
Nakon oporavka u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu, supovi se ispuštaju u prirodu. Video priču o tome ispričao je volonter Matthieu. Volonter Matthieu iz Francuske u sklopu Europskih snaga solidarnosti proveo je u udruzi Biom tokom 2022. godine de…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.