1 min. čitanja

U Šibeniku pronađen eksplozivni “zvončić” iz Domovinskog rata

U Šibeniku pronađen eksplozivni “zvončić” iz Domovinskog rata
Foto: Wikimedia / Screenshot

ŠIBENIK – Policijska uprava šibensko-kninska oko 13 sati je zaprimila dojavu od građana da se u gradu Šibeniku, u ul. Stjepana Radića, na jednom zidu nalazi minsko-eksplozivna naprava, tzv. „zvončić“.

Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja potvrđena je istinitost dojave i odmah je ograđeno mjesto pronalaska radi sigurnosti ljudi i imovine.

U 15,42 sati policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu je na siguran način neutralizirao minsko-eksplozivno sredstvo na mjestu pronalaska bez ikakvih posljedica.

Prema svemu utvrđenom radi se o zaostalom minsko-eksplozivnom sredstvu iz Domovinskog rata koje je bilo u zemlji uza zid.

Kasetne bombe zabranjene Ženevskom konvencijom

Inače, Tijekom Domovinskog rata od neprijateljske srpske strane kazetne bombe su uglavnom ispaljivane raketnim sustavom “M-87 Orkan” protiv nekoliko gradova, mađu kojima je i Šibenik, a protiv nekoliko osoba hrvatsko je pravosuđe podiglo optužnice za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Između 5 i 30 % bomba ne eksplodiraju i iz toga razloga ostaju dugi niz godina kao prijetnja na zahvaćenim zemljištu za civilno stanovništvo!

Policija i ovaj put poziva građane da u slučaju pronalaska oružja ili bilo koje druge eksplozivne naprave odmah nazovu policiju na broj 192 ili centar 112 te da ni u kom slučaju ne diraju pronađeno obzirom da uvijek postoji opasnost.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.