2 min. čitanja

U Šibeniku održan 26. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore

U Šibeniku održan 26. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore
Foto: MP

ŠIBENIK - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave ribarstva Antom Mišurom i suradnicima u petak 27. listopada 2023. u nazočnosti župana šibensko-kninskog Marka Jelića, gradonačelnika Grada Šibenika Željka Burića, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, predsjednika HOK-a Dalibora Kratohvila i potpredsjednika HOK-a i predsjednika Organizacijskog odbora Susreta ribara  Jose Smolića sudjelovala na 26. Susretu ribara Hrvatske obrtničke komore u Šibeniku.

- U posljednje tri godine tijekom kojih se globalna proizvodnja hrane suočava s velikim pritiscima i znatnim poremećajima na tržištu i u lancima opskrbe, Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede sektoru ribarstva i akvakulture isplatili su oko 80 milijuna eura potpore. Ova sredstva su doprinijela oporavku i stabilizaciji njihovog poslovanja bez ozbiljnih negativnih posljedica, o čemu najbolje govore podaci o konstantnoj pozitivnoj vanjsko-trgovinskoj bilanci, povećanju proizvodnje u akvakulturi te povećanju vrijednosti ulova. Ukupna proizvodnja u akvakulturi RH u razdoblju od 2016. godine do 2022. godine porasla je čak 58 % u količini te 64 % u vrijednosti. Naša je uloga i zadaća nastaviti osiguravati održivost morskih resursa i ribljih stokova uz osiguravanje egzistencije naših ribara, obalnih zajednica i otočnog stanovništva, a važan će nam partner u provođenju ribarskih politika i dalje biti Hrvatska obrtnička komora - izjavila je ministrica Marija Vučković to dodala kako je do danas kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH ugovoreno 399,7 milijuna eura potpore.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil zahvalio je na dosadašnjoj suradnji i najavio nastavak angažmana Komore po pitanju zastupanja interesa hrvatskih obrtnika i ribara: 

- Unatoč višestrukim izazovima u kojima se nalaze sada već godinama, zadržavamo jednak broj ribara, uz povećanje broja zaposlenih u ribarskim obrtima u odnosu na prošlu godinu za 4 %. Hrvatski ribari su otporni, uporni i čvrsti, takav je i Ceh ribarstva i akvakulture HOK-a koji aktivno i kontinuirano, jasno i glasno ističe probleme i traži rješenja, u dobroj suradnji s Upravom ribarstva.

U okviru Operativnog programa trenutno se provode najveća ulaganja u ribarsku infrastrukturu i ribarstvo otkad postoji Republika Hrvatska, pri čemu je dodijeljeno je 47,33 milijuna eura potpore za ulaganja u 10 ribarskih luka. Samo za ulaganja u unaprjeđenje sigurnosti i radnih uvjeta osuvremenjeno je 261 ribarsko plovilo, uloženo u 230 projekta za poboljšanje stavljanja na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, te je izgrađeno i opremljeno 5 novih i osuvremenjeno 25 postojećih pogona za preradu ribe.

Hrvatska već duži niz godina ima pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva i akvakulture. U 2022. godinu uvezeno je 63 tisuće tona vrijednosti 248 mil. €, a izvezeno 66 tisuća tona vrijednosti 312 mil. €. Bilanca u pogledu proizvoda ribarstva i akvakulture je kontinuirano pozitivna. 

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.