2 min. čitanja

U Rovinju se gradi tematsko-edukativni dječji park posvećen ribarskoj tradiciji

U Rovinju se gradi tematsko-edukativni dječji park posvećen ribarskoj tradiciji
Foto: Grad Rovinj

ROVINJ - Privode se kraju radovi na rekonstrukciji i opremanju parka Hrvatskih branitelja u tematsko-edukativni dječji park, a gradilište je nedavno u pratnji suradnika posjetio i gradonačelnik Marko Paliaga.

U parku je uređen i tematiziran javni prostor koji se povezuje s ribarskom baštinom, u neposrednoj blizini tvornice za preradu ribe Mirna koja je jedan od temelja i neodvojivi dio ribarskog nasljeđa i identiteta ribarstva rovinjskog područja.

Već su postavljena dječja igrala koja simboliziraju ribarsko nasljeđe i ribarsku kulturu, a na stupićima i igralima nalaze se kratki i zanimljivi dvojezični edukacijski tekstovi na temu ribarskog nasljeđa i tradicije.

Projekt, kojeg provodi Grad Rovinj-Rovigno uz partnere Udruge FARO11 i Dječjeg vrtića Neven, popularizira i valorizira ribarsko nasljeđe te promovira sektor ribarstva tako što ciljnim skupinama prenosi znanja o povijesti ribarstva, o morskoj prirodnoj baštini i bio-raznolikosti, o lokalnoj gastronomiji i lokalnim običajima te o industriji ribe i tvornici za preradu ribe Mirna.

«Ovom smo se inicijativom priključili podizanju svijesti o važnosti tradicijskog ribarstva koje je duboko utkano u naslijeđe i povijest našeg grada. Ključno je i da nove generacije od malih nogu uče o običajima i životu svojih predaka, da spoznaju svoje korijene, ali i znanja i vještine koje su njegovale generacije i generacije Rovinjaca», izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga.

Projekt Valorizacija Ribolovne Tradicije „VRT Rovinj-Rovigno“ sufinanciran je u okviru FLAG natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru mjere Razvoj i unapređenje objekata i drugih javnih prostora te sadržaja povezanih s ribarskom baštinom iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014-2020 LAGUR-a „Istarska batana“.

Također, u sklopu projekta izradit će se do lipnja edukativna knjižica aktivnosti koja će sadržavati temeljne simbole ribarskog nasljeđa i tradicije, a bit će namijenjena djeci vrtićke dobi. Također, jedna od aktivnosti projekta bit će održavanje edukativnog interaktivnog pripovijedanja na predmetnu temu, a koje će se održati za djecu vrtićke dobi.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.