2 min. čitanja

U Rovinju će se održati prvo natjecanje robotičkih ekipa srednjih škola Istre i Kvarnera

U Rovinju će se održati prvo natjecanje robotičkih ekipa srednjih škola Istre i Kvarnera
Foto: IstraIN

ROVINJ - Natjecanje RobotIK održat će se od ponedjeljka, 27. veljače do srijede, 1. ožujka, u Multimedijalnom centru Rovinj. Roboti će tražiti izlaz iz labirinta, a okušat će se i u nogometu. Ulaz je slobodan!

Srednja škola Zvane Črnje Rovinj i udruga Pozitron - centar za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje iz Vižinade organiziraju prvo natjecanje srednjoškolskih robotičkih ekipa Istre i Kvarnera.

Natjecanje RobotIK će se održati sljedećeg tjedna, točnije od ponedjeljka, 27. veljače do srijede, 1. ožujka, u Multimedijalnom centru Rovinj.

S obzirom na to da se bliži početak natjecanja, u programu Rovinj FM-a predstavili su ga ravnateljica Srednje škole Zvane Črnje, Ingrid Sau i profesor Lovro Šverko, ujedno i predsjednik udruge Pozitron.

- Osam ekipa će izraditi robota koji će prateći linije pronaći izlaz iz labirinta. Najbrži robot pobjeđuje. Presudni za pobjedu će biti algoritam kojeg učenici izrađuju za rješavanje labirinta te dizajn robota. - pojasnio je profesor Šverko.

Važnu će ulogu imati i dizajn robota, koji će svi biti sastavljeni od potpuno identičnih kitova. Natjecanje je turnirskog tipa tako da bolji i brži robot ide u slijedeći krug natjecanja.

Osim traženja izlaska iz labirinta, roboti i njihovi kreatori okušat će se i u atraktivnom robotskom nogometu u kojem se dvije nasumično složene ekipe bore dok ne ostane samo jedan, a robotima natjecatelji upravljaju putem aplikacije za mobilni telefon koju su sami izradili.

Cilj grupnog natjecanja je razvoj suradničkog duha između ekipa i zabava. Osim natjecanja robota, ekipe će demonstrirati svoje vještine u izradi elektroničkih pločica i 3D modeliranju.

Tijekom drugog i trećeg dana biti će organizirane prezentacije i demonstracije učeničkih radova iz područja robotike s ciljem promocije robotike kod mlađih uzrasta, piše IstraIN.

Iako su sva događanja tijekom sva tri dana otvorena za javnost, najatraktivniji sadržaji očekuju se u utorak, 28. veljače, od 9 do 13 sati te od 15 do 17:30 i u srijedu, 1. ožujka, od 9 do 13:30.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.