2 min. čitanja

U Rovinjskom Selu tradicionalna manifestacija poljoprivrednika, maslinara i vinara Rovinjštine

U Rovinjskom Selu tradicionalna manifestacija poljoprivrednika, maslinara i vinara Rovinjštine
Foto: Pixabay/Ilustracija

ROVINJ - Nadolazeći vikend u Rovinjskom Selu rezerviran je za tradicionalnu “Antonju” u organizaciji Udruge Agrorovinj.

Ova manifestacija zapravo objedinjava 9. Festival istarske supe koji će se održati u petak, 20. siječnja s početkom u 18 sati, te 32. Izložbu vina Rovinjštine i 20. izložbu maslinovih ulja koje će se održati narednog dana u isto vrijeme.

Foto: Grad Rovinj

Navedene manifestacije njeguju tradiciju poljoprivrednika, maslinara i vinara Rovinjštine, te na taj način posebno naglašavaju važnost očuvanja i podizanja kvalitete plodova rada i truda s ovog područja.

Prvog dana manifestacije, na Festivalu supe, posjetitelji će imati priliku degustirati supe koje se pripremaju na licu mjesta, a kupnjom bukalete za degustaciju, sa sobom mogu ponijeti i prigodni suvenir s manifestacije.

- Što se tiče natjecanja u izradi supa, ocjenjivat će se priprema tradicionalne i kreativne istarske supe. Sudjeluje ukupno 9, za sada, prijavljenih ekipa, a po
prvi puta će se ocjenjivati i „najbolja kumpanija“ što je prethodnih godina bila zapravo nagrada za „najbolje uređeni štand - rekao je predsjednik udruge Agrorovinj, Kristijan Damijanić.

Proglašenje pobjednika održat će se u 20 sati, nakon čega će, s početkom u 22 sata nastupiti Le Monde bend.

U subotu se zatim održava najstarija vinska izložba u Hrvatskoj, 32. Antonja kao i 20. izložba maslinovog ulja.

Udruga Agrorovinj predstavit će na Antonji i rezultate ocjenjivanja ovogodišnjih uzoraka vina i maslinovih ulja koji su prošli sve fizikalno-kemijske i senzorne analize.

Ove je godine prijavljeno ukupno 51 uzorak vina koji će se ocjenjivati u kategoriji profesionalnih proizvođača te u kategoriji proizvođača hobista. Za maslinova ulja ovo je izuzetno dobra godina jer je od pristiglih 94 uzoraka oko 70% ocijenjeno i ušlo u kategoriju zlatnog sjaja.

Zanimljivost je da je ova manifestacija i jedna od pionira u Hrvatskoj koja je uvela degustaciju i prezentaciju ekoloških i biodinamičkih vina koje će se moći degustirati i ove godine.

Kao i prethodnog dana, podjela priznanja i nagrada za najbolja vina i maslinova ulja Rovinjštine zakazana je za 20 sati, nakon čega slijedi zabavni program uz Edija Maružina i Bandite.

Ulaz na manifestacije je besplatan, poručuju iz Grada Rovinja.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.