2 min. čitanja

U Rijeci svečano obilježena 32. obljetnica osnutka SJP Ajkula i Dan Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata

U Rijeci svečano obilježena 32. obljetnica osnutka SJP Ajkula i Dan Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata
Foto: PU primorsko-goranska

RIJEKA - Pripadnici Specijalne jedinice policije Rijeka „Ajkula“ prvi put su se postrojili 8. travnja 1991. kao prva riječka borbena postrojba i taj dan se obilježava kao službeni datum osnivanja Jedinice i Dan Udruge SPDR „Ajkula“.

U Rijeci je obilježena 32. godišnjica osnivanja Specijalne jedinice policije Rijeka i Dan Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

Za sve poginule pripadnike „Ajkula“ odana je počast mirozovom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju ispred zgrade Policijske uprave primorsko-goranske i spomen ploči unutar Policijske uprave, zatim na spomeniku kod Mosta hrvatskih branitelja na Delti u Rijeci te na spomeniku i spomen zidu u Bazi SJP na Kukuljanovu.

Svečanosti obilježavanja uz pripadnike specijalne policije i članove Udruge SP pridružio se i general Mladen Markač, kao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, načelnik Policijske uprave Hari Brnad, kao izaslanik glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, sa suradnicima, zatim zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Nenad Krasny, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović, kao i predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata te ostali branitelji i građani.

Molitvu za sve poginule pripadnike "Ajkula", kao i ostale poginule i preminule hrvatske branitelje predvodio je policijski kapelan Fr. Kristijan Gerbic.

Prije 32 godine, 8. travnja 1991., pripadnici Specijalne jedinice policije Rijeka „Ajkula“ prvi put su se postrojili kao prva riječka borbena postrojba pa se od tada taj dan obilježava kao službeni datum osnivanja Jedinice i Dan Udruge SPDR „Ajkula“.

Tijekom Domovinskog rata pripadnici „Ajkula“ dali su neizmjeran doprinos na brojnim ratištima diljem Republike Hrvatske. U razdoblju od 1991. do 1996. godine pedesetak pripadnika Specijalne jedinice policije Rijeka „Ajkula“ lakše je ranjeno, a dvanaest teže. Poginulo je osam pripadnika Jedinice.

Danas policijski službenici riječke specijalne policije djeluju u Jedinici specijalne i interventne policije, ustrojstvene jedinice Policijske uprave primorsko-goranske.

Članovi Udruge SPDR „Ajkula“ svojim projektima i aktivnostima promiču vrijednosti Domovinskog rata i održavaju identitet SJP Rijeka „Ajkula“. Također mnogim iniciranim akcijama pomažu današnjim naraštajima u ostvarenju sigurnog i zdravog društva, a ujedno uz suradnju s drugim institucijama potiču i načine ekološki održivog društva.

U sklopu obilježavanja za pripadnike specijalne policije priređen je i prijem u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.