1 min. čitanja

U rijeci Seini uočen novi kit, mjesec dana nakon što je u njoj uginula orka

U rijeci Seini uočen novi kit, mjesec dana nakon što je u njoj uginula orka
Foto: thewhaletrail.org

Kit, 10 metara dugačak, za kojeg se pretpostavlja da bi mogao pripadati vrsti Minke, primijećen je u francuskoj rijeci Seini u blizini La Manchea, priopćile su to lokalne vlasti u četvrtak, samo mjesec dana nakon što je smrtno bolesni kit orka uginuo u istoj rijeci.

– Ovo je bez presedana – za Reuters je uzjavila Delphine Eloi, voditeljica instituta za istraživanje sisavaca GECC, nakon što je njezin tim potvrdio izvješća objavljena na društvenim mrežama, koja su navodila da bi životinja mogla kružiti slatkovodnim područjem Normandijskog mosta u blizini Le Havrea.

Eloi je dodala da iako ovakvi kitovi nisu neuobičajeni u La Mancheu, to je prvi put da je sisavac te vrste primijećen u rijeci Seine.

Kita su u četvrtak prvi primijetili mornari, objavio je ured prefekta Seine-Maritime u priopćenju objavljenom na Twitteru, dodajući da je odmah nakon toga održan hitan sastanak sa znanstvenicima i državnim dužnosnicima kako bi se razgovaralo o snimkama ovog sisavca.

Tim znanstvenika je potvrdio da se vjerojatno radi o odraslom grbavom kitu, dugom oko 10 metara te su dodali da se čini da je životinja u dobrom fizičkom stanju.

Prošlog mjeseca, bolesna orka od 4 metra, identificirana kao mužjak, uočena je desecima milja uzvodno u Seini, nešto što također nikad prije nije primijećeno. Životinja je uginula nakon što ju se pokušalo vratiti u Kanal.

– Moramo biti sigurni da se ovo neće ponoviti – rekla je u četvrtak Eloi, dodajući da njezin institut i vlasti sad prate sisavca koji je još uvijek relativno blizu mora.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.