4 min. čitanja

U Rijeci predstavljena knjiga o lošinjskom pomorstvu

U Rijeci predstavljena knjiga o lošinjskom pomorstvu
Foto: Unsplash

RIJEKA - Lošinjski Klub pomoraca organizirao je na riječkom botelu Marina predstavljanje 'Zlatne knjige lošinjskog pomorstva' autora Julijana Sokolića. Prva promocija održana je u Malom Lošinju.

Večer na Marini predstavljala je mnogo više od uobičajene promocije jedne knjige. Okupilo se puno ljudi, u salonu se doslovno tražila stolica više. Svi, ili gotovo svi, ljudi od mora, uključujući one prave pomorce koji navigaju, ili su godinama plovili.

Također, dosta otočana, prvenstveno s Lošinja i Cresa, a manje s ostalih otoka, sve do Brača. Putovali su neki i malo više kilometara - stotinjak - očito im nije bilo teško.

Uvodnu riječ imao je predstavnik izdavača Lucio Jurjako, predsjednik Kluba pomoraca Lošinj. Uz napomenu da je to prva knjiga koju je Klub izdao, čime su uplovili u izdavačke vode, predstavio je njegovu djelatnost.

Prilikom izlaganja emotivno je govorio o bogatoj povijesti lošinjskog pomorstva i brodogradnje, kada je Lošinj u toj djelatnosti bio jedan od vodećih centara na Sredozemlju. Nije prešutio današnje stanje kada se sve svelo na lošinjsko brodogradilište, a čija perspektiva, kako je istaknuo, nije blistava.

Turizam je u ekspanziji, a poslovanje škvera u to se ne uklapa. Sljedeće, 2024. godine bit će 200-ta obljetnica prvog drvenog jedrenjaka duge plovidbe izgrađenog na Lošinju. Neće, valjda, biti tužna godišnjica..

Nazočnima se obratio i Mihael Desanti, glavni urednik knjige, predstavljen je Boris Rukonić, koji je knjigu preveo na engleski. Obojica su kapetani duge plovidbe, ulazak u izdavaštvo bio je za njih novi izazov. Taj detalj pokazatelj je široke aktivnosti i zanesenjaštva članova Kluba pomoraca, piše Novi List.

Zalog budućnosti

Govorio je, naravno, i autor knjige, Julijano Sokolić. Najprije je istaknuo stoljetnu povezanost Lošinja i Rijeke u pomorstvu, na poslovima brodarstva, brodogradnje, pomorskog osiguranja, lučkog prometa, državne pomorske administracije, brodskih veza, pomorskog školstva i svega onoga što povezuje ovaj grad s pripadajućim akvatorijem i otok Lošinj.

Zato se predstavljanjem knjige u Rijeci Klub pomoraca odlučio prisjetiti te plodne suradnje. Govorio je i o tome kako se rodila ideja o pisanju knjige.

Sve je počelo 2006. godine, kada je dovršena obnova Rive lošinjskih kapetana. Projektant Tihomir Knezić, arhitekt iz Zagreba, predložio je da se na kamenim pločama elektroormarića postavi lik nekog lošinjskog kapetana. Bilo je 14 ormarića i Julijano je predložio 14 imena.

Rekonstruirana je i riva na drugoj strani, na Priku, s novim ormarićima. Ukupno, bilo ih je 26. Zahvaljujući inicijativi Kluba pomoraca pristupilo se realizaciji prijašnje ideje. Nije bilo jeftino, ali se nije odustajalo. Dok su trajali dogovori, Julijano Sokolić kompletirao je dokumentaciju o lošinjskim kapetanima i njihovim podvizima na moru. Bio je to zametak 'Zlatne knjige lošinjskog pomorstva'.

Knjiga je tiskana u 400 primjeraka na hrvatskom i engleskom jeziku, a organizirana je u pet poglavlja: Kronologija o tome kako je Lošinj postao čuven u svijetu pomorskog privređivanja, Pomorci i osobe koje pamti novija povijest pomorstva lošinjskog otoka, Razno - Mozaik raznolikih aktivnosti u povijesti pomorstva Lošinja, Ostalo - Proizašlo iz pomorske aktivnosti lošinjskog pomorstva te Dodaci - Pojmovnik.

Sokolić je rekao kako bi volio da ova knjiga posluži učiteljima i kao udžbenik da popuni u mladim glavama znanje, potjera ideje i navru izazovi.

- Samo tako smoći će Lošinj snage da opet pokrene čudotvorne moći pameti, sloge i smionosti. Danas Lošinjani posjeduju samo jedan brod koji ne plovi, već pluta, a to je nekadašnji trajekt, a sada botel Marina. Ni u svijetu nema velikih plovila nekadašnjih naših iseljenih otočana. Danas je lakše upravljati tuđim brodovima, ne ulaziti u velike rizike, bježati od velikih i naglih promjena koje se ne mogu predvidjeti… Konačno, ova knjiga nam ukazuje da je plovidbama sve moguće, i da nema granica koje, ako nisu još dostignute, neće biti u skoroj budućnosti. Ona samo pokazuje put kako se može istražujući mnogo toga saznati i da su svi putevi budućim istraživačima pomorske povijesti otvoreni - rekao je autor.

Branko Šuljić

PROČITAJTE JOŠ:

Predstavljena Zlatna knjiga lošinjskog pomorstva
MALI LOŠINJ – U prepunoj dvorani Muzeja Apoksiomena svečano je sinoć predstavljena Zlatna knjiga lošinjskog pomorstva autora Julijana Sokolića. Leksikon povijesti pomorstva na ovom otoku nastao je na inicijativu Kluba pomoraca, u želji da se na cjelovit način predstavi bogata pomorska povijest Loš…
Knjiga o povijesti Jadrana
Profesor Egidio Ivetić na 330 stranica knjige razvija povijest Jadrana kroz šest kronoloških poglavlja koji počinju 1000 godina prije Krista, a završavaju s Europskom unijom. Jadran je impresivan skup različitih povijesnih trajanja koji mnogi znaju a rijetki razumiju, jedan je od naglasaka…
Predstavljanje knjige ‘Sidrenje vrimena’ u Hrvatskom pomorskom muzeju Split
U Hrvatskom pomorskom muzeju Split, u četvrtak 23. veljače u 18 sati, održat će se predstavljanje knjige ‘Sidrenje vrimena’ kapetana duge plovidbe Ratka Marinovića. Knjigom ‘Sidrenje vrimena’ autor donosi svoja sjećanja i doživljaje, a njegovi su dnevnički zapisi izuzetno intrigantni. Ove s…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.