2 min. čitanja

U Rijeci predstavljen Kvarner budućnosti – Na njemu će biti i jedna od najmodernijih marina na Mediteranu

U Rijeci predstavljen Kvarner budućnosti – Na njemu će biti i jedna od najmodernijih marina na Mediteranu
Foto: ACI

RIJEKA – Na riječkom terminalu održana je velika konferencija na kojoj su stručnjaci iz područja maritimne industrije, brodogradnje, digitalizacije te ključni ljudi hrvatskog turizma i pomorstva na čelu s predstavnicima Lurssen grupe i ACI-ja predstavili projekte čija će realizacija promijeniti sliku Kvarnera u idućih nekoliko godina.

Jedna od najvažnijih tema bila je buduća ACI marina Rijeka, koja će predstavljati dosad najveću investiciju u nautički turizam u Hrvatskoj i koja će otvoriti više od 130 novih radnih mjesta u samoj marini.

Prvi panel posebnu je pažnju posvetio digitalnoj eri i utjecaju uvođenja digitalnih tehnologija u maritimnu industriju, kao i utjecaj tehnologija koje ubrzano dolaze, a potrebno ih je na vrijeme mapirati, analizirati i implementirati. Naglasak je stavljen na tehnologije poput digitalnog blizanca, integriranog broda, integriranog i inteligentnog brodogradilišta, pametnih marina, autonomnih plovila i drugih tehnologija koje su u fokusu istraživanja i razvoja od strane znanstvenih institucija u uskoj suradnji sa industrijom.

Drugi panel otvorio je važna pitanja vezana za korištenje vodika i prednosti razvijanja potencijala vezanog za vodikovu ekonomiju koja je usklađena s ciljevima Europske strategije za vodik. Ključna tema bila je uspostava doline vodika Sjeverni Jadran od strane Hrvatske, Italije i Slovenije s ciljem razvoja potencijala za proizvodnju i korištenje obnovljivog vodika.

– Ostvarenje prekogranične doline vodika će predstavljati tranziciju ka integriranom energetskom ekosustavu koji će uključivati sektore energije, industrije i transporta. Suradnja na zajedničkim inovacijskim projektima će dovesti do ubrzanog razvoja vodikovih tehnologija i stvaranja vrijednosnih lanaca – istaknuo je Stephen Taylor, koordinator Radne skupine Doline vodika IT-HR-SLO i zamjenik direktora Area Science Park u Trstu.

Konferenciju je zaključio treći panel koji je u fokus stavio buduću ACI marinu Rijeka. Predsjednik Uprave ACI-a Kristijan Pavić i član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d. Josip Ostrogović, naglasili su kako će ACI marina Rijeka postaviti nove standarde u regiji kad je riječ o izgradnji luka nautičkog turizma. Jedan od ključnih potencijala razvoja u tom smislu svakako je razvoj novih tehnologija.

ACI marina Rijeka bit će zelena i potpuno digitalizirana marina te središte razvoja novih tehnologija koje će se u budućnosti primjenjivati u nautičkom turizmu, kako na plovilima tako i u samim marinama.

Uz uvjet da se sve odvija po planu i bez nepredviđenih okolnosti, početak građevinskih radova mogao bi biti sredinom iduće godine. Morski dio marine mogao bi biti otvoren 2024., a cijela marina 2026. godine. Morski dio marine počet će s radom neovisno o kopnenim sadržajima, najavljeno je na konferenciji, koja je održana u organizaciji Lürssen grupe, tvrtki ACI d.d., Gitone Kvarner d.o.o., ACI-GITONE d.o.o. te Novog lista.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.