1 min. čitanja

Stručnjaci pulskog Aquariuma pokušat će s plemenitim periskama nešto, što još nikome nije uspjelo

Stručnjaci pulskog Aquariuma pokušat će s plemenitim periskama nešto, što još nikome nije uspjelo
Foto: Aquarium Pula

PULA - Pulski je Aquarium u ponedjeljak, 19. veljače dobio je nove stanovnike - 10 odraslih i jednu juvenilnu jedinku plemenite periske iz Venecijanske lagune. U Aquarium su pristigle u svrhu pokušaja mrijesta.

- Jedinke smo smjestili u nove prihvatne bazene s morskom vodom koja je pročišćena i kontinuirano tretirana UV svjetlom te filtrirana na 1 mikrometar te odgovarajućom temperaturom (12°) i salinitetom (34؉).

Hrane se raznovrsnim fitoplanktonom (Tetraselmis suecica, Phaeodactylum tricornutum, Isochrysis galbana, Tisochrysis lutea) i zooplanktonom (kolnjaci).O životnom ciklusu ne zna se mnogo s obzirom na to da je plemenita periska zaštićena vrsta na kojoj nije bio pokušaj uzgoja, jer ujedno nije bila komercijalna vrsta.

Tek od nedavno, kad je postala kritično ugrožena vrsta, neke institucije su pokušale mrijestiti u kontroliranim uvjetima, no za sada nitko nije uspio zatvoriti životni ciklus. Poznato je da je plemenita periska, kao i neki drugi školjkaši, dvospolac (tzv. sukcesivni hermafrodit), a da bi spriječila samooplodnju, muške i ženske spolne stanice se ne proizvode istovremeno (asinkroni razvoj gameta). Spolno sazrijeva oko druge godine života.

Mrijest u prirodi započinje podizanjem temperature vode, najčešće u kasno proljeće, dok je vrhunac mrijesta u ljetnim mjesecima. Oplodnja je vanjska, a ličinačka faza je planktonska - objasnili su iz Aquariuma u Puli.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.