1 min. čitanja

U Puli u shopping centru umjesto dva eura uzvratili 200 forinti: "Puno bolje sam prošao nego da sam dobio na primjer 200 funti, sudanskih"

U Puli u shopping centru umjesto dva eura uzvratili 200 forinti: "Puno bolje sam prošao nego da sam dobio na primjer 200 funti, sudanskih"
Foto: Pixabay/Glas Istre

PULA - Što se tiče prilagodbe na eure kod pulskih trgovaca i konobara, gotovo se svi slažu u jednom; bit će to izazovan period u kojem će se svi prilagođavati kako bi što bezbolnije i učinkovitije ušli u novu stvarnost, a da pritom ne naprave neke kardinalne pogreške. Ipak, grešaka itekako ima...

- Dobio sam u butigi 200 forinti umjesto dva eura. A što reći - 0,51 euro. Nasmijalo me. Dobio sam u nekoj od butiga u shoping centru, a poslije sam išao na benzinsku i zamalo i ja platio u istoj "valuti". Sreća da je momak zamijetio. A vjerojatno je neka od "mlađahnih", kao i ja, gospođa na kasi, napravila isti previd. Ne mislim da je bilo zloće, ili onog "šalji dalje". A onome čija je to prvobitna ideja, želim plaću u istoj moneti - kaže za Glas Istre jedan Puljanin.

Napominje da ne treba uzimati k srcu sve što se dešava prvih dana konverzije. Gospodin je pomorac i putuje po svijetu pa dodaje da su vjerojatno Mađari i svjesno "sapunali" priču s kovanicama, maltene istima, a zamalo bezvrijednima.

- Nije mi se nikada nigdje desilo ništa slično. Istina, jednom u Argentini zabunom sam pokušao platiti vijetnamskim dongima umjesto pesosima, a kako sve te "bakule" držim u istom posebnom takuinu, u škurom mi se potkrala greška. Na kraju sam platio u dolarima, ostavio dobru manču i sve se završilo s osmjehom i zafrkancijom. I tako je najbolje. Inače, svojedobno, u doba Jugoslavije, njujorški metro je bio prepun jugo-kovanica od jednog dinara - priča.

- Bili su veličinom i težinom identični žetonima koji su se onda koristili za metro, naravno, dinari su bili maltene bezvrijedni. Ispada na kraju, sve mijenjamo, države, zajednice, valutu i novčanice, ali stare dobre navike i "snađi se druže", ostaju. Puno bolje sam prošao nego da sam dobio povrat od 200 funti… sudanskih - šali se simpatični Puljanin.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.