2 min. čitanja

Uređenje Parka Anne Frank u Puli

Uređenje Parka Anne Frank u Puli
Foto: Wikimedia

PULA - Prigodnim programima u Puli je u petak obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a Grad je pokrenuo postupak imenovanja Parka Anne Frank na zelenoj površini uz veterinarsku stanicu na Punti.

- Odluke su donesene, povjerenstva su potvrdila tu inicijativu. Još kao ravnatelj Gimnazije, donio sam stablo kestena Anne Frank iz Amsterdama u Pulu, koje smo posadili u dvorištu Doma hrvatskih branitelja, a sada želimo proširiti tu priču i posvetiti jedan park u Puli upravo Anni Frank, koja je simbol žrtve - rekao je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

- Vjerujem da će Park Anne Frank u Puli biti jedna dobra poruka svima - istaknuo je.

Podsjetio je kako se u školama za lektiru čita 'Dnevnik Anne Frank', dodajući da će to "biti jedna dobra i plemenita poruka sjećanja, ali i upozorenja svim mladim generacijama da se protiv ideologija i protiv takvog nečeg što se dogodilo u povijesti moramo boriti, glasno progovarati, podsjećati, motivirati i educirati da možemo stvarati bolji svijet".

Dodao je da je otvorenje Parka Anne Frank planirano tijekom predsjedanja Hrvatske Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) od ožujka 2023. i u 2024. godini, prenosi Tportal.

Naime, kako podsjećaju iz Grada, Vlada je, uoči hrvatskog predsjedanja IHRA-om, uspostavila Nacionalno koordinacijsko tijelo predsjedanja IHRA-om i Tajništvo predsjedanja IHRA-om s kojima će se dogovoriti o pojedinostima vezanim uz otvorenje Parka Anne Frank.

U sklopu otvorenja, planirano je i preseljenje kestena Anne Frank iz okoliša Doma hrvatskih branitelja na novu lokaciju, čime bi se dodatno istaknula povezanost i simbolika. Sadnica kestena dobivena je presađivanjem drveta ispred kuće u Amsterdamu u kojoj su se djevojčica Anna Frank i njezina obitelj skrivali tijekom Drugoga svjetskog rata, a 2018. godine dobila ju je pulska Gimnazija.

Večeras će se u Istarskom narodnom kazalištu izvesti predstava 'Iznad duge'. Riječ je o obnovljenoj predstavi nastaloj kao završna prezentacija Dramskog studija tog kazališta, a nekoliko motiva iz knjige 'Dnevnik Anne Frank' poslužilo je za stvaranje antiratne priče koja je, nažalost, svevremenska. U kinu Valli prikazan je najnoviji animirani film Arija Folmana 'Gdje je Anna Frank?' koji je premijeru imao prošle godine u Cannesu.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

U Puli prigodno obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta - U pripremi otvorenja Parka Anne Frank
U petak, 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta kojeg je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. U Gradu Puli će se prigodnim programima Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obil…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.