1 min. čitanja

U Puli će se moći piti alkohol na javnim plažama

U Puli će se moći piti alkohol na javnim plažama
Foto: Wikimedia

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić predstavio je u petak novu odluku o redu na pomorskom dobru, kojom se omogućuje konzumacija piva i vina na javnim plažama, te niz povećanja poreza kako bi se kompenzirao manjak od četiri milijuna eura koliko zbog ukidanja prireza.

Nakon e-savjetovanja prihvaćene su izmjene dvaju članaka koji su izazvali najviše kontroverzi u javnosti, izvijestio je Zoričić na konferenciji za novinare.

Prvom izmjenom je utvrđeno da je na javnim plažama zabranjeno korištenje jakih alkoholnih pića prema klasifikaciji Pravilnika o jakim alkoholnim pićima pa, dakle, pivo i vino više nisu obuhvaćeni zabranom.

- Drugi je članak onaj koji govori o kupaćem kostimu, odnosno definirali smo da se ne smije boraviti i kretati javnim plažama bez kupaćih kostima. I opet, toples, što je bio prijepor u javnosti, ovdje nije zabranjen - kaže Zoričić, prenosi HRT.

Obrazlažući povećanja niza poreza, rekao je kako su predložili povećane stope poreza na dohodak i na paušalni dohodak kao kompenzacijske mjere zbog gubitka prihoda od prireza, koji se procjenjuje na četiri milijuna eura.

Gubitak se nadoknađuje izmjenom stopa poreza na dohodak s 20 na 22 posto i s 30 na 33 posto, izmjenom paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu s 39,82 na 199 eura te izmjenom poreza na kuće za odmor s 1,59 na pet eura po četvornom metru korisne površine.

Izborom niže porezne stope od 22 posto, u odnosu na 2023. koja je iznosila 22,4 posto, rasteretit će se plaće zaposlenim osobama te će se svima koji su do sada plaćali porez i prirez porezu na dohodak povećati neto plaća.

Primjerice, zaposlenoj osobi s dvoje uzdržavane djece, koja ima mjesečnu bruto plaću u iznosu 1590 eura, neto iznos bit će veći za 30 eura.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.